Szacuny
11150
Napisanych postów
51601
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Tak, a postaraj się bardziej o prawidłowy stosunek kwasów omega 3 do kwasów omega 6. Kwasy te działają antagonistycznie do siebie, są metabolizowane przez te same enzymy co oznacza, iż duże ilości kwasów omega-6, które niestety obficie występują w żywności a ich stosunek w dzisiejszych dietach wynosi nawet 1:20 są przyczyną obniżenia zawartości kwasów omega-3 w organizmie. Powoduje to rozregulowanie homeostazay organizmu, gdyż kwasy o-3 są dla organizmu substancjami wyłącznie egzogennymi, jak zresztą sama nazwa wskazuje - NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Nieprawidłowy stosunek wielonienasyconych kwasów względem siebie, jest przyczyną rozwoju wielu chorób.
Szacuny
6
Napisanych postów
1176
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
14842
super dzieki:) przeczytam to wszytsko z linkow. dzikeuje ze tak jasno mi tlumaczysz wszystko. czyli lepsza proporcja jest taka: 1/1/1? czy moze byc taki stosunek: 2/2/1 - jnn/wnn/n?
wiec taka proporcja jak napisalem na poczatku czyli 20%wielonienasyconych, 30%nasyconych i 50%jednonienasyconych odpada?
Szacuny
11150
Napisanych postów
51601
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Nie potrafię dokładnie odpowiedzieć na to pytanie, jednakże zalecane proporcje to 1/1/1, 1/2/1 spotykane są przy czym 2 oznacza jednonienasycone, dla wielonienasyconych nie daje się więcej ze względu na ryzyko powstawania utlenionych substancji pod wpływem wolnych rodników. Jednakże, powyższe informacje nabyłem długi czas temu, nie wiem na ile są poprawne i na ile aktualne. Bowiem, nie zagłębiałem się w tę tematykę. Aczkolwiek, jeżeli chcesz mogę poszukać czegoś. Razem się podszkolimy.
Na chwilę obecną mogę powiedzieć, iż unikałbym dużych ilości kwasów nasyconych, a stawiał na proporcje równorzędne.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-04-16 17:04:31
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
w większości źródeł nie jest konkretnie określone, jednak można coś wymyślić. Imo korzystniejszy będzie stosunek 1:2:1 jeśli na przykład nie możemy zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania na n-3 bądź korzystnego stosunku. Z chęcią też czegoś poszukam w wolnej chwili.
Szacuny
6
Napisanych postów
1176
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
14842
super Panowie dziekuje:) ale taki podzial tluszczy jak przedtem napisalem (20%wielonienasyconych, 30%nasyconych i 50%jednonienasyconych) jest zly? przeciez te 10% roznicy pomeidzy nasyconymi a wielonienasyconymi to chyba nie az tak wiele:)
Smpa napisales przedtem zebym dostarczal skladnokow pokarmowych tak zeby 20-25% to byly bialka, 45-55% wegle i reszta tluszcze - chodzi tutaj zeby byl taki procentowy rozklad kalorii dostarczanych z bialka, wegli i tluszczy czy chodzilo o procentowy rozklad masy tych skladnikow?
Szacuny
6
Napisanych postów
1176
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
14842
uf to dobrze:) bo jakos tak mi taniej wychodzi i bez kombinacji:) dzieki wielkie:) a jak bedzie 56% wegli to chyba nie bedzie az tak zle tez prawda hehe?
Szacuny
11150
Napisanych postów
51601
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Głównymi składnikami diety jest białko, węglowodany i tłuszcz. Z czego węglowodany stanowią składnik uzupełniający, natomiast w zależności od wieku, płci, zapotrzebowania kalorycznego zachodzi regulacja w ilościach białek oraz tłuszczy. Średnia ilość dostarczanych węglowodanów wynosi 55%, zakładając 30% wartość kaloryczną zapotrzebowania przepisaną dla tłuszczu. Dla białka zostaje więc 10-15%, co jest wartością odpowiednią, gdyż spełniamy zapotrzebowanie energetyczne na przetworzenie białka, które wynosi 24kcal. Czyli na każdy gram białka powinno przypadać 24kcal energii pochodzące z innego źródła. Ilość niezbędna węglowodanów to 100-130 gram co pozwala na zaspokojenie potrzeb mózgu na glukozę. Nie wiem więc dlaczego chcesz, czy czemu Konrad radzi Ci 25%? Ma to być dieta odchudzająca? Jak będziesz starał się wyrównać równowagę kwasowo-zasadową przy takiej ilości białka?
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
Oczywiście masz rację Zasugerowałem się typem somatycznym o którym wspomniał kolega, z drugiej strony nie doczytałem że aktywność będzie niska. Zostałbym więc przy ok 15%-20% dla białka w zależności już od trybu życia i celów. dzięks