SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

pytanie o zdrowe zywienie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2371

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51601 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tak, a postaraj się bardziej o prawidłowy stosunek kwasów omega 3 do kwasów omega 6. Kwasy te działają antagonistycznie do siebie, są metabolizowane przez te same enzymy co oznacza, iż duże ilości kwasów omega-6, które niestety obficie występują w żywności a ich stosunek w dzisiejszych dietach wynosi nawet 1:20 są przyczyną obniżenia zawartości kwasów omega-3 w organizmie. Powoduje to rozregulowanie homeostazay organizmu, gdyż kwasy o-3 są dla organizmu substancjami wyłącznie egzogennymi, jak zresztą sama nazwa wskazuje - NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Nieprawidłowy stosunek wielonienasyconych kwasów względem siebie, jest przyczyną rozwoju wielu chorób.

Tutaj podaję ciekawą publikację na temat wpływu nnkt na procesy nowotoworowe zachodzące w organizmie, pod wpływem stymulacji syntezy odpowiednich eikozanoidów:
http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/0501Jelinska/0Jelinska.html

Inny artykuł, tym razem mówiący o proporcjach między kwasami:
http://www.brianpeskin.com/efa-analysis.pdf

oraz
The omega-6/omega-3 fatty acid ratio, genetic variation,
and cardiovascular disease
Artemis P Simopoulos MD

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-04-16 12:06:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1176 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 14842
super dzieki:) przeczytam to wszytsko z linkow. dzikeuje ze tak jasno mi tlumaczysz wszystko. czyli lepsza proporcja jest taka: 1/1/1? czy moze byc taki stosunek: 2/2/1 - jnn/wnn/n?

wiec taka proporcja jak napisalem na poczatku czyli 20%wielonienasyconych, 30%nasyconych i 50%jednonienasyconych odpada?

Zmieniony przez - BDN w dniu 2011-04-16 16:43:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51601 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Nie potrafię dokładnie odpowiedzieć na to pytanie, jednakże zalecane proporcje to 1/1/1, 1/2/1 spotykane są przy czym 2 oznacza jednonienasycone, dla wielonienasyconych nie daje się więcej ze względu na ryzyko powstawania utlenionych substancji pod wpływem wolnych rodników. Jednakże, powyższe informacje nabyłem długi czas temu, nie wiem na ile są poprawne i na ile aktualne. Bowiem, nie zagłębiałem się w tę tematykę. Aczkolwiek, jeżeli chcesz mogę poszukać czegoś. Razem się podszkolimy.

Na chwilę obecną mogę powiedzieć, iż unikałbym dużych ilości kwasów nasyconych, a stawiał na proporcje równorzędne.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-04-16 17:04:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
w większości źródeł nie jest konkretnie określone, jednak można coś wymyślić. Imo korzystniejszy będzie stosunek 1:2:1 jeśli na przykład nie możemy zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania na n-3 bądź korzystnego stosunku. Z chęcią też czegoś poszukam w wolnej chwili.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1176 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 14842
super Panowie dziekuje:) ale taki podzial tluszczy jak przedtem napisalem (20%wielonienasyconych, 30%nasyconych i 50%jednonienasyconych) jest zly? przeciez te 10% roznicy pomeidzy nasyconymi a wielonienasyconymi to chyba nie az tak wiele:)


Smpa napisales przedtem zebym dostarczal skladnokow pokarmowych tak zeby 20-25% to byly bialka, 45-55% wegle i reszta tluszcze - chodzi tutaj zeby byl taki procentowy rozklad kalorii dostarczanych z bialka, wegli i tluszczy czy chodzilo o procentowy rozklad masy tych skladnikow?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Na pewnie bedzie lepszy od ponad 90% społeczeństwa
% rozkład kcal

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1176 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 14842
uf to dobrze:) bo jakos tak mi taniej wychodzi i bez kombinacji:) dzieki wielkie:) a jak bedzie 56% wegli to chyba nie bedzie az tak zle tez prawda hehe?

Zmieniony przez - BDN w dniu 2011-04-16 18:42:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Nic nie bedzie

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51601 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Głównymi składnikami diety jest białko, węglowodany i tłuszcz. Z czego węglowodany stanowią składnik uzupełniający, natomiast w zależności od wieku, płci, zapotrzebowania kalorycznego zachodzi regulacja w ilościach białek oraz tłuszczy. Średnia ilość dostarczanych węglowodanów wynosi 55%, zakładając 30% wartość kaloryczną zapotrzebowania przepisaną dla tłuszczu. Dla białka zostaje więc 10-15%, co jest wartością odpowiednią, gdyż spełniamy zapotrzebowanie energetyczne na przetworzenie białka, które wynosi 24kcal. Czyli na każdy gram białka powinno przypadać 24kcal energii pochodzące z innego źródła. Ilość niezbędna węglowodanów to 100-130 gram co pozwala na zaspokojenie potrzeb mózgu na glukozę. Nie wiem więc dlaczego chcesz, czy czemu Konrad radzi Ci 25%? Ma to być dieta odchudzająca? Jak będziesz starał się wyrównać równowagę kwasowo-zasadową przy takiej ilości białka?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Oczywiście masz rację Zasugerowałem się typem somatycznym o którym wspomniał kolega, z drugiej strony nie doczytałem że aktywność będzie niska. Zostałbym więc przy ok 15%-20% dla białka w zależności już od trybu życia i celów. dzięks

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny - redukcja

Następny temat

Apetyt, a raczej jego zanik.

WHEY premium