Wszystko jest do kupienia w PL
New York steak z rostbefu cena w realu 39,99zł kilogram- za 250g steak zaplacilem okolo 9zł
Rib-eye steak tez do dostania w lepszych miesnych jest to antrykot b/k cena z reala 30zł za kg- za 420g zaplacilem okolo 15zł
Przedstawie sposob wykonania w warunkach domowych(najlepeij bylo by robic ja na grilu ale nie wszyscy maja mozliwosci)
Pierwsze co wykonujemy nagrzewamy patelnie(ja robie to na grilowej) ale od biedy moze byc zwykla patelnia zeliwna.
Wazna sprawa aby mieso przed przyprawieniem postalo w temperaturze pokojowej okolo 30 min wtedy bedzie miekkie.
Pierwszy steak jest z antrykotu.
Miesao posypujemy zmielonym pieprzem, i wrzucamy na rozgrzana patelnie.
Smażymy w przypadku tak duzego kawalka po 4min z kazdej strony wtedy wychodzi medium
Po odwroceniu posypujemy sola
Po usmazeniu kladziemy na talerz i przykrywamy albo szczelnie folia aluminiowa lub przykrywamy talerzem i pozostawiamy na 3-4min aby soki rozplynely sie po miesie
Podjemy z maslem czosnkowym.
Receptura wykonania New York jest taka sama. Jak kto woli- dla mnie New York jest tanszy- bo trudno o kawalek przekraczajacy 300g natomiast Rib-eye zaczyna sie od 350gram w gore.
Duze kawalki Ryb-eye jak 600g+ nie damy rady usmazyc na patelni- tyylko gril ale jest na to sposob.
Rozgrzewamy zeliwna patelnie, smazymy steak po 2 ! min z kazdej strony a nastepnie wkladamy na 6 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni cala patelnie z miesem- wychodzi idelany.