jezeli chodzi o mleko, to nie jest to wcale wlasciwy sposob na uzupelnianie wapnia, nie bede wywlekal tematu o ktorym tu niejednokrotnie mowilismy, wspomne tylko ze w kulturach w ktorych nie ma zwyczaju picia mleka problem ostoporozy praktycznie nie istnieje...... jezeli mleko to zdecydowanie kozystniejsze sa
jogurty i kefiry, ale z tym tez nie ma co przesadzac.
jako lepsze zrodlo wapnia polecam warzywa zielonolistne, i jeszcze kilka rad:
- wapn nie lubi fosforu - obecnosc obu pierwiaskow w organizmie powoduje zawiazanie sie soli i wydalenie z organizmu, sugeruje przyjmowanie produktow bogatych w te pierwiastki oddzielnie.
- kwas fitynowy znajdujacy sie w otrebach pszennych, orzechach, ziarnach zboz, nasionach roslin straczkowych blokuje wchlanianie wapnia (zrodlem blonnika dla osob zagrozonych osteoporoza powinny byc raczej warzywa).
- kwas szczawiowy wystepujacy w szpinaku, rabarbarze, migdalach czy czekoladzie takze zmniejsza wchlanialnosc wapnia.
- na diecie wysokobialkowej zdecydowanie polecam dodatkowe lykanie wapnia w tabletkach, najlepiej z witamina D (lub przebywac codziennie troche na sloncu).