Szacuny
36
Napisanych postów
3542
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
11507
Czesc Shelly, chyba nie doszedl moj meil ktory do Ciebie wysylalem, jutro sprubuje ponownie. Cos mi komp szwankuje. A na razie witam i milo mi Cie poznac.
POZDROWIENIA
Szacuny
93
Napisanych postów
17167
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
56957
Raczej nie polecam tego ćwiczenia, choć to pewnie dlatego, ze jestem ortodoksyjnym zwolennikiem przysiadów klasycznych i przednich. Hack troszkę za bardzo może obciążyć stawy, więc zastanowiłbym się nad wykorzystywaniem tego ruchu.
Szacuny
19
Napisanych postów
9216
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
30094
ja też uważam, że tradycyjne przysiady, ewentualnie na suwnicy są lepsze niż na hack maszynie.
Pozdrawiam, Dezir - (były, więc nieoficjalny) moderator działu "Fitness"
----------------------------------------------
>> "TRZEBA BYĆ ZNAWCĄ, A NIE WYZNAWCĄ" <<
Szacuny
36
Napisanych postów
3542
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
11507
Nic nie jest lepsze... Panowie tak naprawde to wszystko zalerzy od sytuacji i od tego co chcemy osiagnac.
Ale fakt ze klasyczne przysiady nie dzialaja tak negatywnie na stawy kolanowe i angazuja wieksza ilosc miesni.
Przy klasycznych przysiadach pracuja nie tylko nogi ale rownierz brzuch , plecy ramiona itd.
Wiekszosc wyczynowych sportowcow pytana o jedno jedyne cwiczenie jakie mogliby robic gdyby dano im taka alternatywe, odpowiadali -przysiady.
Szacuny
1
Napisanych postów
4438
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
20875
Ja jestem zwolennikiem podstawowych ćwiczeń więc polecam klasyczne przysiady choćby z tego względu że angażują więcej mięśni do pracy jak napisał Jacek
Uważam też że cwiczenia z wolnymi ciężarami poprawiają znacznie lepiej koordynacje ruchową w przeciwieństwie do maszyn.
Szacuny
36
Napisanych postów
3542
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
11507
Tak zgadza sie koordynacja duzo lepsza, R4 ja zamiast przysiadow ze sztanga trzymana z tylu wole trzymac na barkach. Zaangazowanie miesni praktycznie to samo, a bardziej mozna sie skupic na samych przysiadach niz na tym ze rece nie wytrzymuja(przedramiona)a nogi jeszcze daleko z tylu.