Na początek twojej redukcji ustaliłbym ujemny bilans kaloryczny dla ciebie na poziomie 1773 kcal. Nie warto obciąć zbyt drastycznie kalorii na początek redukcji, bo to negatywnie wpłynie na twój metabolizm. Organizm bardzo szybko adoptuje się, jak i do diety, tak i do rodzaju twojej aktywności fizycznej, dlatego to co jest efektywne na początku za chwile stanie się znacznie mniej efektywne. Związku z tym lepiej zacząć od wyższej puli kalorycznej, by później było z czego obcinać kalorie, a będzie to trzeba robić, bo w pewnym momencie organizm przyzwyczai się do narzuconej mu puli kalorycznej, co spowoduje zastój w redukcji. Dlatego zacznij od 1773 kcal, potem sobie po czasie np. 3 - 4 tygodnie obetniesz np. o 5 % . Później za jakieś czas, np. znowu 3 - 4 tygodnie obetniesz sobie o kolejne 5 %. No i na sam koniec redukcji znowu sobie obetniesz po kolejnych 3- 4 tygodniach o np. 5 % i skończysz redukcje na puli 1521 kcal. Potem warto przerwać redukcje i dać organizmowi czas na odbudowę, regeneracje, zwiększając, na jakiś czas pule kaloryczną. Dobrze jest robić cykle, a nie być np. zbyt długo na redukcji, bo to mocno obciąża organizm, nie będąc korzystne dla zdrowia, a także negatywnie wpływając na metabolizm, po jakimś czasie go znacząco zwalniając. Wraz z obcinaniem kalorii np. co te 3- 4 tygodnie dodawaj stopniowo aerobów, jakimi podkręcać będziesz swój metabolizm.
Rozłożyłbym to tak :
białko 91 g - 364 kcal
węglowodany 246 g - 984 kcal
tłuszcz 47 g -423 kcal
Rozłóż to na 5 posiłków. Z produktów, jakie wymieniłaś, to na redukcji doradzam ci wyrzucić
serek wiejski z diety. Co do kotletów możesz je robić, ale raczej unikaj na redukcji schabu, więc zrób kotlety z indyka, wołowiny, tutaj także można wykorzystać mięsno, jakieś ryby mieląc je np. w blenderze. Pamiętaj o dużej ilości warzyw, dlatego że są bogate w witaminy, a także bo mają właściwości odkwaszające organizm.
Tak bym radził, ale to tylko moja opinia:) Pozdrawiam.
Zmieniony przez - relatyw w dniu 2015-10-05 23:11:58