Szacuny
10
Napisanych postów
295
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1726
witam,
lubie jesc ziemniaki po treningu, czy jak je najpierw ugotuje a pozniej upieke na grillu bez tłuszczu to IG sie zmieni lub jakies wartosci odżywcze ? mozna tak robic ?
podają zeby w pierkanku godzine piec- a to dłuuuugo, wiec moim sposobem bedzie szybciej.
Szacuny
3616
Napisanych postów
36543
Wiek
42 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
260914
gotowanie zwieksza IG
jedzenie jest szybciej przyswajalne przez co szybciej podnosi sie poziom cukru we krwii
nie mniej jednak jezeli jesz po treningu to mysle, ze bedzie to plusem a nie minusem
Szacuny
8
Napisanych postów
27
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
2246
Dokładnie. Każda obróbka termiczna pożywienia (pomijając zamrażanie) podnosi jego IG. Mało tego każdorazowe odgrzewanie lub jak w pytaniu gotowanie a następnie grilowanie również podnosi IG co nie jako sumuje obie wartości czyli IG z gotowania plus IG z grilowania.
Mimo że chyba nikt nie jest w stanie obliczyć jakie taki produkt (poddany kilkakrotnie obróbce term.) ma IG nie zmienia to faktu że odgrzewanie bądź gotowanie a następnie smażenie/grilowanie podnosi IG do niebotycznych wartości.
Odnośnie ziemniaków najniższy IG mają surowe
a tak poważnie gotowane a następnie odstawione do wystygnięcia.
Szacuny
207
Napisanych postów
3300
Wiek
58 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
28036
wyjątkim jest zbyt długa obróbka termiczna która doprowadza do powstania tzw zajawiska mailarda , polegajacego na stwardznieniu cukrów zbicu sie ich na skutek max odwodnienia , jak spieczona mocno skorka pieczywa - wtedy powstaje produkt niestrawny znacznie obniżający ig takiego produktu jako calość
pozdr
mc