SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

cynk a kazeinian wapnia

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2388

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 177 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8719
ZMA nie należy łączyć z pokarmami zawierającymi związki wapnia, który jest naturalnym blokerem w stosunku do cynku.

czy takie przyjmowanie jest prawidłowe?
- 30 minut przed snem - porcja ZMA aptecznego
- 15 minut przed snem - porcja Pro Cas 85 (kazeinian wapnia)
czy Pro Cas składający się z kazeinianu wapnia może jakoś negatywnie wpływać na blokowanie cynku?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 595 Napisanych postów 23110 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 106488
mozesz tak wziąść
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1863 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 38927
Możesz śmiało brać

"..o tutaj jest fulu wypas na witamince widac ze jestes bo pucuchy jak u chomika
normalnie powiedz ziomek co,wstrzykiwales zeby tak na rylku fajnie opuchnonc wodom
to se takie rozpiszemy podobne bo to od razu budzi respekt na dzielnicy jak z
rentencjom na mordzie sie,kolesie bujajom od razu widac ze konkret ekipa..." by bamber16

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 148 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 688
może wpływać negatywnie przez duże stężenie wapnia, 15 min to minimalny odstęp ja bym odczekał ciut ciut dłużej

piegi piegi

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 22600 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 112308
tylko jeśli Ca jest w ilości >1g
inaczej nie masz podstaw do obaw

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1863 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 38927
Grasik to ile Ca jest w kostce twarogu(250g)??
Jeżeli jest więcej to jak brać zma na noc w takim razie(uwzględniając że jem twaróg na noc)?

Zmieniony przez - KasaChoryh w dniu 2005-11-23 14:17:45

"..o tutaj jest fulu wypas na witamince widac ze jestes bo pucuchy jak u chomika
normalnie powiedz ziomek co,wstrzykiwales zeby tak na rylku fajnie opuchnonc wodom
to se takie rozpiszemy podobne bo to od razu budzi respekt na dzielnicy jak z
rentencjom na mordzie sie,kolesie bujajom od razu widac ze konkret ekipa..." by bamber16

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 22600 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 112308
nie pamiętam dokładnie, ale nie będzie więcej niż 300mg chyba

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 22600 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 112308
Mleko i produkty mleczne źródłem wapnia

Najlepszym i wręcz niezastąpionym źródłem wapnia są: mleko, mleczne napoje fermentowane (jogurt, kefir, mleko acidofilne, zsiadłe mleko, maślanka itp.) oraz sery. Wynika to zarówno z dużej zawartości wapnia w tych produktach, jak i jego wysokiej biodostępności (czyli przyswajalności lub absorpcji, która oznacza procentowy stopień wchłonięcia wapnia z pożywienia).

Zawartość wapnia w mleku i mlecznych napojach fermentowanych wynosi średnio 0,12% (niezależnie od zawartości tłuszczu), natomiast w serach żółtych, czyli podpuszczkowych - 0,8-1,0%. Tak więc spożycie 0,5 litra mleka (2 pełne szklanki) dostarcza 600 mg wapnia, czyli pokrywa w 50% dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u osób o podwyższonym ryzyku niedoboru wapnia lub w około 70% u osób o normalnym zapotrzebowaniu na wapń. Spożycie 10 dag żółtego sera dostarcza 800-1000 mg Ca.

Warto dodać, że w procesie wyrobu twarogu około 80% zawartego w mleku wapnia przechodzi do serwatki i dlatego twaróg ma 5-6 razy mniej wapnia niż żółty ser. Podobnie jest z masłem, które praktycznie wapnia nie zawiera.

Duża biodostępność wapnia z wysokowapniowych produktów mlecznych wynika m.in. z optymalnego w tych produktach stosunku wapnia do fosforu, wynoszącego w przybliżeniu 1:1. W przypadku mleka i mlecznych napojów fermentowanych przyczynia się do tego także obecność cukru mlekowego zwanego laktozą. Sądzi się, że czynnikiem ułatwiającym wchłanianie wapnia są również fosfopeptydy, powstające w procesie trawienia głównego białka mleka zwanego kazeiną. Mleko i produkty mleczne zawierające tłuszcz są także źródłem witaminy D stymulującej wchłanianie wapnia.


http://www.resmedica.pl/zdart1005.html

28:06:42:12
That is when the world will end.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pare pytanek

Następny temat

50 zł wyrzucone w błoto??

Shaker