Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, które przekroczyły setny rok życia. Na milion mieszkańców przypada ponad 452 stulatków.

  1. Jakie są sekrety długowieczności Japończyków?
  2. Co mówią zalecenia dietetyczne rządu Japonii?
  3. Dieta mieszkańców Okinawy
  4. Zdrowe wodorosty
  5. Zielona herbata
  6. Fermentowane produkty spożywcze
  7. Inne czynniki, które mogą wytłumaczyć długowieczność Japończyków
  8. Podsumowując

Gdy przyjrzymy się statystykom bliżej, zobaczymy, że w samej Japonii występują znaczne różnice pomiędzy prowincjami. Oczekiwana długość życia w Japonii jest wysoka, ale to Okinawa zajmuje pierwsze miejsce, począwszy od lat 70. ubiegłego wieku.

Jakie są sekrety długowieczności Japończyków?

Co wyjątkowego kryje w sobie Okinawa, że stała się numerem jeden wśród numerów jeden? Jednym z czynników, który może być przyczyną długowieczności mieszkańców Okinawy, jest brak kolei. W związku z brakiem infrastruktury kolejowej mieszkańcy są zmuszeni do poruszania się pieszo. Bez wątpienia długość życia mieszkańców Okinawy ma również związek z ich sposobem odżywiania się.

Jakie są dowody na to, że dieta odpowiada za długowieczność Japończyków?

dieta mieszkańców Okinawy

W ostatnich badaniach opublikowanych w British Medical Journal naukowcy obserwowali ponad 78 000 Japończyków, zarówno mężczyzn, jak i kobiety, w ciągu 15 lat. Większość mężczyzn i kobiet była w średnim wieku i starszych. Naukowcy byli zainteresowani tym, w jakim stopniu osoby badane postępowały zgodnie z wytycznymi dietetycznymi zalecanymi przez japoński rząd.

Naukowcy zauważyli, że ci, którzy przestrzegali zalecanych zaleceń dietetycznych, byli o 22% mniej podatni na obrażenia w wyniku udaru, 16% rzadziej umierali z powodu chorób układu krążenia i 15% rzadziej umierali z innych przyczyn.

Co mówią zalecenia dietetyczne rządu Japonii?

Rząd japoński zaleca spożywanie średnio 6 porcji zbóż dziennie. Japońska dieta również podkreśla również rolę warzyw (zalecenia mówią o 6 porcjach dziennie). Zalecane są również 3-4 porcje białka, w tym: mięso, ryby i soja, 2 porcje owoców i 2 porcje produktów mlecznych. Pod względem białka, japońska dieta jest bogata w ryby i żywność na bazie soi. To, co wyróżnia japońską dietę, to brak przetworzonej żywności.

Chociaż dieta jest bogata w węglowodany, większość z nich jest nierafinowana, w przeciwieństwie do krajów zachodnich. Kluski, które jedzą najczęściej Japończycy, to makarony soba i makaron shirataki.

Makaron soba składa się z gryki, a shirataki z warzyw korzeniowych. Mają one niski indeks glikemiczny w przeciwieństwie do tych jedzonych w krajach zachodnich. W związku z tym rzadziej powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi i rzadziej przyczyniają się do zespołu metabolicznego.

Dieta mieszkańców Okinawy

Japonia, dieta mieszkańców Okinawy

Dieta mieszkańców Okinawy jest bogata w węglowodany. Spożywane przez nich węglowodany są bogate w składniki odżywcze. Należy zaliczyć do nich dużą ilością słodkich ziemniaków, warzyw korzeniowych i innych warzyw. Te pokarmy są również godne uwagi ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy.

Dieta mieszkańców Okinawy charakteryzuje się również niską zawartością mięsa, produktów mlecznych, rafinowanej żywności i cukru. Mieszkańcy czerpią źródła białka z pokarmów rybnych i sojowych, takich jak tofu, miso i natto. Większość krajów zachodnich nie zna natto, sfermentowanego produktu sojowego, który jest jednym z najlepszych źródeł witaminy K2, witaminy powiązanej ze zdrowiem układu sercowo-naczyniowego i kości. Niestety, natto ma dość charakterystyczny smak, którego większość ludzi z Zachodu nie lubi.

Zdrowe wodorosty

Mieszkańcy Okinawy również jedzą znaczną ilość wodorostów. Według ONZ, Japończycy każdego roku zużywają ponad 100 000 ton wodorostów. Wodorosty są bogate w związki zwane fucoidanami, – nazywane również skarbem oceanicznych ogrodów.

W badaniach laboratoryjnych i na zwierzętach dowiedziono, iż związki te zmniejszają stan zapalny i mogą zapewniać ochronę przed niektórymi problemami zdrowotnymi, w tym nowotworami i zespołem metabolicznym. Ponadto składniki zawarte w warzywach morskich pomagają w regulacji estrogenów. To może częściowo tłumaczyć, dlaczego wskaźnik raka piersi w Japonii jest niższy.

Zielona herbata

zielona herbata

Japończycy nie tylko jedzą, ale również piją inaczej niż ludzie Zachodu. Zamiast popijać słodkie napoje lub kawę ze śmietanką i cukrem, zaczynają dzień od filiżanki gorącej zielonej herbaty. Zielona herbata obfituje w przeciwutleniacze zwane katechinami, które mogą mieć korzyści zdrowotne. Katechiny zielonej herbaty wydają się tłumić uszkodzenia oksydacyjne i stany zapalne i mogą mieć korzystny wpływ na poziom glukozy i lipidów we krwi.

Fermentowane produkty spożywcze

Japończycy korzystają z różnych sfermentowanych potraw, w tym sfermentowanej pasty sojowej o nazwie miso, której używają do zupy miso. Inne sfermentowane pokarmy, które jedzą w znacznie większych ilościach, niż ludzie zachodu, obejmują tempeh i natto.

Fermentowane pokarmy będące dobrym źródłem bakterii probiotycznych, pomagają utrzymać prawidłowe trawienie i podnoszą odporność organizmu. Bakterie jelitowe również odgrywają rolę w zdrowiu metabolicznym. Japończycy, ze względu na swoją skłonność do fermentacji żywności, w naturalny sposób dbają o swoją florę bakteryjną.

Inne czynniki, które mogą wytłumaczyć długowieczność Japończyków

Szacuje się również, że Japończycy jedzą mniej, niż ludzie Zachodu. Japończycy dostarczają około 200 kalorii dziennie mniej niż przeciętny człowiek w krajach zachodnich. Dodatkowo Japończycy są bardziej aktywni fizycznie. Chętniej jeżdżą na rowerze, chodzą pieszo i korzystają z transportu miejskiego.

Podsumowując

Czy wystarczy stosować dietę taką, jak Japończycy, by żyć jak najdłużej, nie jest do końca jasne. Nie ulega jednak wątpliwości, że warto czerpać z nich przykład.

Oto kilka ogólnych zaleceń, które warto wdrożyć w życie już dziś:

  • jedz różnorodną nieprzetworzoną żywność,
  • nie rezygnuj z węglowodanów, ale wybieraj te o niskim stopniu przetworzenia np. bataty i kasze,
  • codziennie spożywaj sezonowe owoce i warzywa,
  • włącz do swojej diety więcej ryb,
  • jedz codziennie produkty fermentowane/kiszone
  • włącz do swojej diety algi i wodorosty
  • bądź aktywny fizycznie - jeśli możesz, idź pieszo zamiast jechać samochodem
  • ogranicz spożycie słodkich napojów na rzecz zielonej herbaty
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (4)
Anonim

Dieta Okinawy z przed kilkudziesięciu lat to wysokowęglowodanówka. 69% kcal pochodziło z batatów, z produktów pochodzenia zwierzęcego tylko 4%. Było to w czasach przed karierą tofu czy soi w ogóle. Niestety ta dieta jest melodią przeszłości.

0
Bull

obecni 100-latkowie są "efektem" tamtych lat

0
fitnesgirl

Ciekawe jak za kilkanaście lat będzie ich długowieczność się kształtowała.

0
M-ka

Ludzki organizm nie jest raz na zawsze ukształtowany przez dietę w młodości; jeśli ktoś ma żyć długo, to liczy się bieżąca dieta. Równie dobrze obecna dieta, bogatsza w białko, mogła przedłużyć im drugą połowę życia.

0