Czego potrzebujemy:
- 100 g ugotowanego buraka
- kilka liści świeżego szpinaku
- 80 g gruszki
- 80 g ugotowanego/upieczonego mięsa z indyka/kurczaka
- 50 g awokado
- 40 g komosy ryżowej
- cytryna/limonka
- sól/pieprz
Jak przygotować:
Buraka kroimy w drobną kostkę i wkładamy na spód słoika. Kropimy sokiem z cytryny lub limonki. Na buraka układamy umyte liście szpinaku - bez ogonków. Gruszkę kroimy w kostkę i układamy na szpinaku - doprawiamy pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym. Kolejna warstwa to drobno posiekane mięso. Możemy użyć każdego gotowanego lub pieczonego mięsa, równie dobrze smakuje z rybą. 40 g komosy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po odcedzeniu wykładamy na mięso. Ostatnia warstwa to awokado - które przed jedzeniem trzeba dobrze posolić i skropić sokiem z cytryny.
Rada - będzie jeszcze smaczniejsze jeśli dodacie około 30 g sera feta.
Idealne do zabrania do pracy jako lunch.
Wartość odżywcza całej porcji:
420 kalorii. Białko 23 g, Tłuszcze 16 g, Węglowodany 44 g.
5-tka w ciemno, bo wszystko trafia w moje smaki. Komosę sobie daruję, zrobię z kaszą/ryżem ;)
Też będzie pysznie :)
ekstrawaganckie polaczenie