Czego potrzebujemy:

  • 100 g ugotowanego buraka
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 80 g gruszki
  • 80 g ugotowanego/upieczonego mięsa z indyka/kurczaka
  • 50 g awokado
  • 40 g komosy ryżowej
  • cytryna/limonka
  • sól/pieprz

Jak przygotować:

Buraka kroimy w drobną kostkę i wkładamy na spód słoika. Kropimy sokiem z cytryny lub limonki. Na buraka układamy umyte liście szpinaku - bez ogonków. Gruszkę kroimy w kostkę i układamy na szpinaku - doprawiamy pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym. Kolejna warstwa to drobno posiekane mięso. Możemy użyć każdego gotowanego lub pieczonego mięsa, równie dobrze smakuje z rybą. 40 g komosy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po odcedzeniu wykładamy na mięso. Ostatnia warstwa to awokado - które przed jedzeniem trzeba dobrze posolić i skropić sokiem z cytryny.

Rada - będzie jeszcze smaczniejsze jeśli dodacie około 30 g sera feta.

Idealne do zabrania do pracy jako lunch.

Wartość odżywcza całej porcji:

420 kalorii. Białko 23 g, Tłuszcze 16 g, Węglowodany 44 g.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (3)
Lutobor

5-tka w ciemno, bo wszystko trafia w moje smaki. Komosę sobie daruję, zrobię z kaszą/ryżem ;)

0
makrosięzgadza

Też będzie pysznie :)

0
TomaszAZ

ekstrawaganckie polaczenie

0