Podobno najlepszą książką o tematyce kulturystycznej jest "System Joe Weidera". Autorem jest "wielki" Joe Weider, ojciec współczesnej kulturystyki. W książce są szczegółowe wprowadzenia, opisy treningów, motywacje, a dodatkowo dołączonych do niej zostało 6 plansz ściennych. Książka ta jest prawdziwym hitem. Każdy kulturysta chciałby ją mieć. Zainteresowanie rośnie z dnia na dzień, ale oczywiście w Polsce zaprzestano jej wydawania. Prawa do tego posiada wydawnictwo Comes. Czyż nie jest to niezrozumiałe. Do tej pory wydawało mi się, że jeśli coś ma dobrą sprzedawalność, to nie powinno się wstrzymywać produkcji. Kolejnym tytułem jest "Arnold's bodybuilding for men, czyli jak osiągnąć sukces". Książka została napisana przez Arnolda Schwarzeneggera z pomocą Billa Dobbinsa. Bardzo ładnie wydana, zilustrowana zdjęciami samego autora i jego przyjaciół. Zawiera badzo dużo informacji potrzebnych do prawidłowego treningu. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że ona również nie jest już wydawana. Wiele osób szuka tych książek po sklepach, w internecie, ale niestety ich trud nie zostanie nagrodzony. Przejaw bezmyślności Polskich wydawnictw jest poprostu, łagodnie mówiąc, zastanawiający. Może wiąże się to z dyskryminacją kulturystyki, jako "normalnego" sportu. Postanowiłem poszukać tych książek w ksiągarniach, ale na 9 sklepów znalazłem tylko jedną książkę o interesującej mnie tematyce i uwieżcie mi, ona napewno nie jest tak dobra, jak "System Joe Weidera". Wydawnictwo Comes obiecuje, że podjęło już wszelkie środki potrzebne do wznowienia wydawania. No i cóż...pozostaje man cierpliwie czekać na czasy, w których kulturystyka będzie traktowana, jak każdy inny sport i zniknie wizerunek "niedorozwiniętego" kulturysty, który nie potrzebuje książek, bo nie potrafi czytać...
:::: Franco Columbu the best!!! ::::