Szacuny
0
Napisanych postów
10
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
113
Hej,
Jakiś czas temu zrobiłem sobie kompleks badań i mam kilka pytań.
Wydaje mi się, że jak na 24lata to teść jest dość nisko, ale na to mam już plan. Bardziej zastanawiam mnie niskie FT4, a łączy mi się to z złym samopoczuciem, brakiem chęci życiowych i problemów skórnych tzw. dermografizmem.
Może ktoś z was miał podobne objawy? Nie wybieram się narazie do lekarza bo znając realia jeśli jest w widełkach to jest dobrze.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12449
Napisanych postów
161900
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240296
Siemka,
ja bym przyjrzal sie tutaj nieco blizej tarczycy. TSH nie jest podwyższone, więc nie mamy klasycznej niedoczynności tarczycy, ale FT4 znajduje się przy dolnej granicy normy — to już może dawać objawy kliniczne niedoboru hormonów tarczycy, zwłaszcza u osób młodych, aktywnych fizycznie, z wysokim zapotrzebowaniem metabolicznym. Szkoda, ze nie zrobiles FT3 plus antyTPO do kompletu by wtedy bylo wiaodmo co tutaj sie dzieje.
Jak u Ciebie wyglada kwestia odzywiania, snu, regeneracji, stresu?
Szacuny
0
Napisanych postów
10
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
113
Odzywanie dopięte Ze snem bywa różnie- ciężko mi się porządnie wyspać, chodzę ospały, robię drzemki, które mam wrażenie zabierają mi więcej energii. Staram się trzymać higienę snu ale ile bym nie przespał to za mało.. Co do regeneracji.. mam wrażenie, że spadła i ciężko mi się porządnie zregenerować przez co odpuściłem trochę z treningami. Kiedyś potrafiłem robić 2 treningi dziennie (sztuki walki) i nie było tak źle jak teraz. Zrobię jeden trening i żeby się czuć dobrze zregenerowanym zajmuje mi to około 3dni.
12449
Napisanych postów
161900
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240296
To moze byc bledne kolo. Czyli slaba regeneracja powoduje wzrost kortyzolu, zaburzenie produkcji testosteronu i ponownie to wplywa na pogorszenie regeneracji samopoczucia itd. Aczkolwiek tarczyce bym sprawdzil dokladniej. Co mozna zrobic? Zadbac o jakosc snu wykorzystujac suplementacje gaba, melatonina, tryptofanm, glicyna, tauryna zeby podrasowac regeneracje i uspokoic kortyzol, to powinno pomoc w lekkim zwiekszeniu testa rowniez. Ogolnie ten testosteron wolny typowo z badania to tez nie do konca w pelni wiaryugodna opcja, najlepiej oznaczyc calkoiowty, sgbg oraz albuminy i wyliczya csamemu wzorem ilosc wolnego testa
20986
Napisanych postów
71634
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576963
Wyniki masz dobre, a na jednorazowym wyniku nie ma co opierać diagnozy (w Twoim przypadku autodiagnozy). Chcesz mozesz zrobić więcej bad diag tarczycy czyli dodatkowo Atpo/Atg/Trab ale zakładam że wyjdą również poprawnie. Poza tym młody jesteś trochę za wcześnie na stagnacje życiową, choć patrzać na współczesną młodzież to można różnie do tego podchodzić.. zastanów się na swoim trybem życia czyli praca/sen/regeneracja/aktywność/dieta/relax/fun. Balans pomiędzy tymi wartościami, inaczej zazwyczaj jest jak to opisujesz a przyczyn szuka się tylko w problemach natury somatycznej a zapomina o psychosomtyce. Powodzenia ;)
Szacuny
0
Napisanych postów
10
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
113
Nie no raczej o stagnacji nie ma mowy. Na jakość życia nie narzekam bo naprawdę sporo się dzieje. Wydaje mi się, że zachowuje balans, a mimo to jakbyś mnie zapytał jak się czuję to stwierdziłbym, ze kręcę się koło czterdziestki… i brakuje mi tej „młodości”. Pracuję również z psychologiem sportowym i dbam o aby się rozwijać i wyważyć pracę/sporty/życie. Więc dlatego kieruję się bardziej ku wynikom badań i szukam nieścisłości, bo coś musi być na rzeczy- a wiem, że lekarz mi nie pomoże.
34750
Napisanych postów
25172
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282653
To może być wszystko więc musisz eksperymentowac , obserwować i analizować . Wyniki są ok tak jak już wspomniano, sprawdz sobie jeszcze jonogram , żelazo i ferrytynę przy następnych badaniach