Wracają do tematu. Tak, nie trzeba ich eliminować jak ktoś nie ma nietolerancji, ale autor twierdzi, że coś mu w tym pożywieniu powoduje problemy trawienne. Tak więc, potencjalnie mogą to być te substancje, bo my nie wiemy czy autor takiej nietolerancji nie ma. Jest to oczywiste gdybanie, niemniej co innego pozostaje zrobić w tej sytuacji? Jedynie wypisać właśnie potencjalne substancje, które mogą powodować takie dolegliwości.
A do autora: jeśli płatki owsiane powodują takie dolegliwości, to najprawdopodobniej orkiszowe/żytnie będą również powodować, bo jest tam więcej substancji potencjalnie szkodliwych w wybranych stanach nieprawidłowości trawiennych. Jak zostało już w sumie napisane: "przyjaźniejsze" dla trawienia są płatki jaglane, ewentualnie płatki ryżowe (oczyszczone), mogą być również kukurydziane. Jak na ironię - reklamowane jako super-zdrowe - płatki z "pełnego zboża" będą powodować zwykle największe problemy, gdyż sam błonnik tego typu (głównie nierozpuszczalny) jest sporym obciążeniem dla organizmu w przypadku wielu schorzeń jelit, a szczególnie jeśli spożywamy tak duże ilości jak 80-100g w porcji.
Moja rada jest taka, że można te płatki po prostu moczyć przez noc w lodówce. Są wtedy o wiele lepiej strawne. Szczególnie jak będziemy je moczyć w czymś lekko kwaśnym np. wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-10-02 19:54:46
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-10-02 20:01:30
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png