MMA Sports: Dzięki, że poświęciłeś nam czas na wywiad. Co porabiasz?
Lindland: Zwykle trenuje.
MMA Sports: Twoja następna walka jest przeciw Fedorowi Emelianence. Jak się do niej przygotowujesz?
Lindland: Tak jak zawsze. Zyskuję dobrą formę, trenuję dużo zapasów, pracuję nad stójkę, wyjdę i będę uderzać.
MMA Sports: Fedor jest znany jako najlepszy zawodnik wagi ciężkiej na świecie, mistrz PRIDE. Ty jesteś z wagi średniej. Czemu pryjąłeś tę walkę?
Lindland: Mistrz przeciw mistrzowi. Dwóch spośród najlepszych na świecie przeciw sobie.
MMA Sports: Myślisz, że różnica wagi będzie odgrywała znaczenie w tej walce?
Lindland: Nie, sądzę, że będę w stanie dać sobie z nim radę.
MMA Sports: Czy możesz nam coś powiedzieć o twojej strategii?
Lindland: Właściwie zawsze jest ta sama; skracam dystans, uderzam, następnie dochodzę do klinczu, z tej pozycji obalam, ląduję na górze i sprawiam, że przeciwnik się poddaje.
MMA Sports: Co takiego zaoferujesz Fedorowi, z czym nie miał jeszcze do czynienia?
Lindland: Szybkość, zwrotność i światową klasę w zapasach.
MMA Sports: W dwóch ostatnich walkach pokonałeś Carlosa Newtona i Jeremy’ego Horna. Czy poszły tak, jak sobie zaplanowałeś?
Lindland: Moje ostatnie dwie walki, o tak. Obie ledwie dotarły do drugiej rundy. W pierwszej chciałem ich wyczuć, a w drugiej wziąłem się do roboty i wykończyłem ich.
MMA Sports: Jesteś też trenerem w IFL, masz swój team. Jak dokonujesz selekcji?
Lindland: W pierwszym sezonie mieliśmy po prostu dużą grupę gości, z którymi pracowałem u siebie, w mojej Sali. Wytrenowałem w ten sposób około 10 profesjonalnych fighterów, więc w sumie było to trochę tak, że kto nie miał kontraktu z jakąś organizacją, tego wybierałem. Teraz selekcja jest nieco bardziej rygorystyczna.
MMA Sports: Co sądzisz ogólnie o strukturze IFL?
Lindland: Sądzę, że to świetny pomysł. Wszystko jest dobrze zorganizowane. Myślę, że mają swój plan i wiedzą, co mają robić. Trzymają się tego planu i są bardzo skupieni na tym, by dążyć do celów, które sobie założyli. Wiedzą też, jak to robić. Są odmienni od innych organizacji z konceptem teamów i to działa na ich plus.
MMA Sports: Odnośnie twojej kontrowersyjnej porażki z Quintonem Jacksonem w WFA, czy zgadzasz się z decyzją?
Lindland: Skądże. W ogóle się z tym nie zgadzam. Tylko jeden z obecnych sędziów miał rację. Trzymałem go (Quintona) w duszeniu 3 czy 4 razy.
MMA Sports: Z kim najbardziej chciałbyś walczyć po Fedorze?
Lindland: Promotor chce, bym zawalczył kilka jeszcze walk w wadze ciężkiej.
MMA Sports: Jesteś znany jako jeden z najlepszych w wadze średniej. Jak sądzisz, kto jeszcze należy do tego grona?
Lindland: Myślę, że Dan Henderson jest jednym z najlepszych, na pewno Jeremy Horn, Misaki, Paulo Filho też wygląda mocno, chciałbym z nim zawalczyć. Myślę, że jest kilku gości.
Źródło: http://www.mmasportsmag.com/interviews/matt_lindland_interview_issue5.htm
Tłumaczenie: Kilbian