Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png
Zmieniony przez - tymoteusz123 w dniu 2017-08-29 22:16:20
dudee napisał(a):
Wiesz, dietetyka to nauka medyczna to ingerencja w zdrowie drugiego człowieka to nie jest sklep z meblami.
Na przykład z serów żółtych, szczególnie długodojrzewających. Parmezan ma dla przykładu ~62% RDI sodu w 100g. Inne produkty mleczne jak jogurty, sery białe, choć mniejsze ilości. Szklanka soku pomidorowego to ok. 27% RDI sodu. W 100g suszonych pomidorów jest ~86% RDI sodu. Woda kokosowa ma 11% RDI sodu w szklance. Jedno jajko ma 3% RDI sodu. Jak stosujemy jajka w proszku to już są większe ilości - 22% RDI w 100g. Owoce morza jak kraby, homary. Algi/wodorosty mogą być dobrym źródłem sodu, bo w takim wakame jest ~30% RDI już w 10g, ale u nas akurat nie jada się przeważnie tego typu produktów.
Łyżeczka proszku do pieczenia to ~51% RDI sodu. Chleb żytni to około 27% RDI sodu w 100g (około 3 kromki). Ale załóżmy, że nie jadamy w ogóle gotowych, przetworzonych produktów. Wtedy odrobina soli w kuchni jest ok. Jednak spożywając już produkty w puszkach (ryby, fasole, kukurydzę), wędzone, suszone, pasztety dostarczamy spokojnie wystarczających ilości soli. W produktach zbożowych - bułki, chleb, bagietka, croissanty - są też istotne ilości sodu.
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-29 23:03:00
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-29 23:05:15
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png
Sam sód jest oczywiście tym samym sodem dla naszego organizmu i praktycznie w taki sam sposób zostanie wykorzystany, nie ważne z jakiego źródła. Chodzi mi o całą otoczkę soli, jakiej jest poddawana w czasie przetwarzania.
Z jednej strony odradzamy produkty przetworzone, z drugiej będziemy polecać bo są dobrym źródłem sodu? Naturalną rzeczą jest, że trochę co dziennie z różnorodnego żarcia tego sodu wpada, ale tak czy siak większość soli używa - wówczas postawienie na sól kłodawską, czy himalajską jest dobrym pomysłem.
Kto dzisiaj nie korzysta przynajmniej w części z częściowo przetworzonych produktów? Ja korzystam np. z suszonych pomidorów, czy koncentratów pomidorowych. Do gotowych produktów dodaje się np. bardzo często jaja w proszku. No i też dosala. Nie odradzam stosować soli w kuchni. Ale tak naprawdę jak jesteś mega purystą i korzystasz jedynie z produktów nieprzetworzonych to i tak nazbiera Ci się minimum 1/4 dziennego zapotrzebowania z produktów (zakładając, że nie spożywasz fermentowanych produktów mlecznych).
Ja nie widzę sensu dopłacać do soli. Istotna jest jedynie czystość, bo jak w sklepie sprzedają sól drogową to już nie jest fajnie :D
Ja kupuje coś takiego
15570 mg potasu w 100g czyli ~331% RDI
w 5g ok. 16,55% RDI potasu co jest wartością już istotną w diecie zamiast tych ułamków procenta w innych solach.
w tych samych 5g ok. 3,26g chlorku sodu, biorąc pod uwagę, że jest tam 60,66% sodu, wychodzi ~1,98g sodu, czyli zostaje nam jeszcze te 320mg do dziennych zaleceń (pomijam tutaj kwestie, że osoby ćwiczące mają większe zapotrzebowanie bo np. wydalają więcej sodu z potem/moczem).
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-30 03:01:53
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png
Zmieniony przez - Paatik w dniu 2017-08-30 08:44:46
Moderator działu Odżywianie
Moderator działu Odżywianie