SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wielkanocne Jajca Inaczej

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2992

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 7337 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 45955
Nie interesuje mnie czy ktoś jest katolikiem, protestantem, żydem, animistą, bahaistą, hinduistą, buddystą, islamistą, mitraistą, szintoistą, rastafari, zaratusztrianistą, taoistą, kaodaistą, dżinistą, satanistą, ateistą czy nawet wyznawcą religii latającego potwora Spaghetti

I tak nic nie zmieni tego, że w polskiej kulturze mamy okres świąt wielkanocnych, a jak wiadomo, na tradycyjnym polskim stole królują wtedy jajka.

Każdy poczciwy forumowicz jednak jajca w takiej, bądź też innej postaci wcina na co dzień, a nieraz i kilka razy dziennie...

Postanowiłem więc wrzucić przepis od siebie na trochę inne jajka. Nie jest to żadna odkrywcza receptura, ani magiczny przepis o idealnych proporcjach B/T/W ale na pewno jest to danie zdrowe, smaczne i estetycznie wyglądające


Czego potrzebujemy??
2 puchy tuńczyka (trzeba go dobrze rozdrobnić, albo od razu rozdrobniony kupić)
~15 jaj ugotowanych na twardo
5-10 ml oliwy z oliwek
1 cebula
przyprawy - wedle uznania (ja użyłem tylko pieprzu ziołowego i soli czosnkowej, ale można dodać praktycznie wszystko)




Wykonanie:


Jajka ugotowane na twardo traktujemy nożem. Po prostu rozcinamy je wzdłuż, aby z białek powstały takie "łódeczki", żółtka odkładamy do jakiegoś pojemniczka, zaraz się nimi zajmiemy.
Tak to wygląda :







Żółtka ścieramy na tarku, im drobniej tym lepiej, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, ew. też czosnek, dodajemy odsączonego z wody tuńczyka i starannie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Może to zająć chwilę.. W tym czasie dodajemy też przyprawy i troszkę oliwy z oliwek, żeby ten "farsz" był jendolity i sklejony nieco.





Zwróćcie też uwagę na to zdjęcie, tak powinna wyglądać ta masa i dobrze by było jakby do rundy finałowej użyć takiej szprycy jak na zdjęciu
Jeśli nie macie czegoś takiego, to macie coś innego, a mianowicie pecha


W każdym razie, nakładamy farsz na połówki jajek, nie wiem, możecie to zrobić za pomocą łyżki lub nawet koparki jeśli ktoś posiada i lubi, ja użyłem właśnie tego skomplikowanego urządzenia które jest na zdjęciu wyżej.


Final Stage :





Tak to powinno wyglądać. Na zdjęciu wyszło troszkę jak... nie powiem co Ale w rzeczywistości wygląda ładniej i smakuje przede wszystkim
Gotową potrawę można oczywiście udekorować jakimś dobrym sosikiem na bazie jogurtu (w granicach rozsądku, żeby to nie pływało..), lub jakąś pastą chrzanową, jeśli takowa nie składa się z kilo chrzanu, 200ml śmietany i pół kilo cukru



Rozkład makroskładników :

Białko : 150g
Tłuszcze : 90g
Węglowodany : 5g
Kcal : ok 1400

To jest rozkład na całość, bez żadnych dodatków (typu sos), czyli 30 połówek.


Danie nadaje się w sam raz jak spodziewamy się gości i w dodatku nie jest wcale drogie. Postać może spokojnie kilka dni w lodówce, nic się nie popsuje.


Wesołych świąt!



Zmieniony przez - carbon91 w dniu 2010-04-03 14:04:17

--== GAINER TEAM ==--

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 720 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14892
Bardzo fajny przepis, szczegolnie na jutre

jjj

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1247 Wiek 31 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 18854
Ciekawe

ANIMAL

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 4176 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 43696
Dla mnie za dużo roboty w stosunku do czasu jedzenia ale przepis spoko dla ambitnych.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 140 Napisanych postów 15480 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 90607
czemu na jajkach jest kupa

sog jak wejdzie

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 196 Napisanych postów 3119 Wiek 23 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 69225
Fajna sprawa, w czwartek spróbuje, ale ta ilość kalorii mnie odstrasza, ale nie zrobie 30 połówek tylko 10 ;] sog leci
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 7337 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 45955
wątpię i tak że byś wcisnął w siebie naraz nawet te 10 połówek bo zamulają strasznie

--== GAINER TEAM ==--

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 196 Napisanych postów 3119 Wiek 23 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 69225
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady?
Nasi specjaliści bezpłatnie odpowiedzą na twoje pytanie z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji!
Tomasz Maciołek
Tomasz Maciołek TomQ-MAG
Łukasz Domeracki
Łukasz Domeracki Domer
Sebastian Szmit
Sebastian Szmit flex1976
Agata Bugorska
Agata Bugorska eveline
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

żurek na kiełbasie z dzika

Następny temat

Chleb z maki graham.