Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
184874
Było już kilka badań na temat poziomu rtęci, nie wykazywały nic badzo nie pokojącego jednak na sobie zauważyłem uczucie kłucia nie w klatce co prawda ale po odstawieniu tuńczyka przestało. Było to jednak z 2 lata temu dlatego m.in polecam jednak troche dać sobie na wsztrzymanie i nie wcinać tych puszek bez organiczeń
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
184874
tu by trzeba bylo brac pod uwagę jeszcze dokladne zawartosci rteci raz dla swiata konsumenta byly robione badania wykazaly calkiem cos innego, ale ja nie jem w ogole tunczyka od tamtej pory i dobrze mi z tym.
djfafa i zgadzam sie z Tobą.
Szacuny
123
Napisanych postów
11601
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
70678
moze zbyt krotko jadles w okresie czasu? moze jadles tunczyka o troche lepszej jakosci? mimo wszystko lepiej zapobiegac niz leczyc. Chociaz jedna puszka tunczyka to naprawde malutko...
Szacuny
1
Napisanych postów
51
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
5912
najdłużej to przez jakieś 3 miechy szamałem głównie tune z konieczności. Jakbym przestał sie udzielać na forum... to wiadomo co się stało. Tuńczyki mnie wykończyły
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78039
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767027
Jedzac nawet 3 puszki dziennie nie jestesmyw stanie zauwazyc toksycznego oddzialywania rteci w czasie najblizszych 10 lat. Kumulacja w watrobie czy nerkach ostaga wysoki poziom po 50-60 roku zycia. Widac to szczegolnie u Japonczykow, ktorzy jedza ogromne ilosci ryb w porownaniu z nami. Ja bym sie az tak bardzo nie przejmowal tymi 3 puszkami tygodniowo, jezeli ktos lubi.
Szacuny
80
Napisanych postów
4196
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
53627
Domer ale weź pod uwagę że statystyczny Japończyk spożywa dziennie ok. 14 mg jodu a dzienne zapotrzebowanie wg oficjalnych wytycznych to 150 mikrogramów a jod dość skutecznie wpiera rtęć i inne metale (brom, aluminium) z komórek wiec u nich jest dużo mniejsza kumulacja niż u nas.
Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)