Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2420
Witam jakiś czas temu złożyłem sobie rower.Miał on służyć jedynie do rekreacyjnej jazdy.Jednak teraz stwierdziłem, że jest to fany sport i chciałbym jeździć w dalsze trasy. Co byście polecili do wymiany w tym rowerze aby nadał sie na dalsze wyprawy?? Proszę o pomoc!
oto spis jego części:
amor: Suntour Axon D-RL
hamulce: Deore M530 V-brake
kaseta: Deore 9-ka
korba: Deore FCM 442
klamkomanetki: Deore M510
pedały: SPD 520]
Przerzutki: Deore
stery: RITCHEY Comp
opony: continental petrol
koła: tył Rigida XTB przód Fob-X
Szacuny
5
Napisanych postów
202
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1269
hej - opisz co masz na mysli piszac "dalesze wyprawy". Czy to jednodniowe czy kilkudniowe?? Jezdzisz po terenie rozumie patrzac na rower.
Podstawa maratonskich dystansow to masa roweru - wiec lepiej pozbyc sie tej tarczy z przodu skoro masz v-breaki. Najlepiej mase zredukowac z opon i detek (oczywiscie sa granice) Do dlugich dystansow polecam dobry plecak z dobrze rozwiazana wentylacja plecow.
Szacuny
5
Napisanych postów
836
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
7776
Zaden plecak nawet z najlepszym plecakiem pocisz się jak świnia lepiej zainwestować w bagażnik i sakwy a co do masy roweru to nie ma co szaleć pare kilogramów w tą czy w tą nie zrobi różnicy
Szacuny
5
Napisanych postów
202
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1269
Thomy nie moge sie zgodzic - wlasnie te pare kilo robi straszna roznice na dluzszych dystansach. To jest rower gorski i jesli uzytkownik jezdzi zgodnie z przeznaczeniem to sakwy odpadaja.
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2420
Mam na myśli wyprawy jednodniowe maksymalnie dwu dniowe z łącznym odcinkiem około 250km. Jestem dopiero początkujacy wiec nie ma sie co porywac na dalsze wyprawy :P Wydaje mi się, że na takie odcinki raczej konieczna bedzie wymiana opon bo rozmiar 2.5 raczej nie ułatwi jazdy :]
Szacuny
5
Napisanych postów
202
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1269
No 2.5 to troszke duzo jak na normalne jezdzenie. Jak jestes przy kasie to mozesz sobie wziasc jakis model supersonica z conti. Z tanszych oponek to polecam kende karma. karma na 2.0 ale tu troche chyba przesadzili bo wyglada tak na 2.1-2.2 ;) Rozumie ze jezdzisz terenowo??
Zmieniony przez - Norrek w dniu 2007-09-18 17:20:58
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2420
Czy terenowo to nie do końca ale powiedzmy, że w moich okolicach jest dużo nierówności a opony mam takie duże ponieważ te kola by sie szybko scentrowały na zwykłych oponach. Zastanawiam sie tera nad kupnem jakichś zwykłych kółek na piastach deore z 32 szprychami i do tego normalna opona co o tym sądzisz ??
Szacuny
5
Napisanych postów
202
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1269
Hmmm no na deorkach mozna duzo tys. km zrobic - sa dobre ;) Ale rozwaz jeszcze novatec'i - są w podobnej cenie jak shimano deore a sa na lozyskach "maszynowych" (choc przy tanich piastach to raczej minus).
To nie dobrze ze zbyt szybo sie kolka rozcentrowaly - moze dlatego ze sa dziwnie tak zaplecione ;) Ewentualnie pomysl na 36 szprychami choc wg mnie to nie wiele daje.
Szacuny
5
Napisanych postów
202
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1269
Warto. Co prawda autor aukcji przesadzil bo cena nowego kompletu to ok 500PLN - cene nabija kaseta XT - nowka kosztuje 150 zl. Na zdjeciach w linku widac ze kaseta jest wogole nie zuzyta wiec pewnie i kolka niewiele przejechaly. Jak nie planujesz w niedalekiej przyszlosci hamulcow tarczowych to jest to niezly wybor.