SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czemu na redukcji tniemy 300kcal?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1836

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 239
Witam,
Moje pytanie jest czysto teoretyczne. Moim celem jest głównie pogłebianie wiedzy na temat dietetyki :) Mam nadzieję, że nie zostanę za to skarcona... Bo niestety Panie z działu Ladis dały mi reprymende, że człowiek ma się interesować sobą a nie innymi... Mam nadzieję, że Wasze podejście będzie trochę inne i pozwolicie mi zaspokoić głód wiedzy :D

Czemu na redukcji od zapotrzebowania dzienniego tnie się 300kcal? Czemu stałe 300? Na masie dodaje się 300kcal. Skąd w ogóle ta wielkość? Kto i co za tym stoi?

Jeżeli kobieta o zapotrzebowaniu 1900 obetnie 300 to oznacza to cięcie o 15%.
Jeżeli mężczyzna o zapotrzebowaniu 2900 obetnie 300 to oznacza to cięcie o 10%.

Różnica wydaje się być dość znaczna. Cięcie nie powinno być oparte na wartościach procentowych? :D

Mam nadzieję, że znajdę kogoś mądralińskiego, kto lubi liczby :)

Z góry dzięki!!!!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 345 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 11847
Nikt nie powiedział ze tnie się o 300kcal, podstawą jest obserwacja organizmu i znalezienie pułapu 0, na którym ani nie tracimy ani nie tyjemy. Kalorie tniemy aby redukować, więc można obciąć nawet o 100 na początek i obserwować :D

:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
głębokośc deficytu energetycznego powinna być uzalezniona od wielu czynników. Nigdy nie zalecam sztywnej wartości.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 239
Super :) A jesteście mi w stanie powiedziec jakie to czynniki?

Istnieją wzory do obliczenia BMR. Są też wzory na TEE.

Myślicie, że istnieje jakiś na obliczenie cięcia? Czy zawsze trzeba to robić na czuja? Macie jakiś research pod ręką, który by dałby mi trochę informacji na ten temat? Jakoś nic nie mogę wygrzebać sama :(

Dzięki :D :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 345 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 11847
Obliczenia zapotrzebowania są również na oko, wszystko trzeba wyczuć samemu, dlatego zaleca się start na 0 i obserwowanie organizmu. Każdy zachowuje si inaczej

:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 239
No tutaj się niestety zupełnie nie zgodzę...

Za zapotrzebowaniem energetycznym stoi kawał dobrej roboty akademickiej...
Tu masz serie wzorów, które się wykorzystuje do obliczania: http://en.wikipedia.org/wiki/Basal_metabolic_rate

Gdyby się to robiło na oko to jeden by sobie wybierał 1000kcal a inny 4000kcal :)
Rozumiem, że istnieją odchylenia od wyliczeń, ale to myśle akurat naturalne.
Jak to mówiła moja Pani od matematyki "na oko to chłop w szpitalu umarł" :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 239
Moje myśli idą jeszcze w inną stronę.

Jak blisko do BMR możemy dojść i skutecznie palić tłuszczyk nie zmuszając organizmu do zwolnienia metabolizmu?

Rozumiem, że osoby zajmujące się tym profesjonalnie schodzą nawet poniżej tej granicy, ale jak to się ma do początkujących?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening siłowy na redukcji

Następny temat

Prośba o ocenę diety na mase, 162cm/44kg

WHEY premium