Szacuny
2
Napisanych postów
160
Wiek
28 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
3595
Witam.
Ostatnio głowie się nad taką sprawą, czy w mięsie, chodzi mi tu głównie o wieprzowe np. schab, tłuszcz w nim zawarty jest tylko w tkance tłuszczowej tego zwierzęcia, czy w samym kawałku mięsa bez tego tłuszczyku też? Na przyład w tabeli kalorii pokazuje że schab ma około 20g białka i 10g tłuszczu, to po odkrojeniu tłuszczu wokół kawałka mięsa tego 10g tłuszczu nie będzie ?
I drugie pytanie brzmi, na czym polega odtłuszczenie np. szynki, bo szynka przed odtłuszczeniem ma około 16 białka i 19 tłuszczu a po odtłuszczeniu 20 białka i tylko 3g tłuszczu.
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
mięso tez jest poprzerastane. to co skroisz- zmniejszy sie nieco zawartosc tł, ale na pewno z karkówki nie zrobisz mięsa odtluszczonego jak np. filet drobiowy. po co sie w ogole zajmowac takimi odtluszczaniami? nasycone tez są potrzebne i powinno sie diete urozmaicac we wszelkie miesa i ryby. nawet boczek czy owa karkówka jest OK, jesli zgadza sie z BTW i kcal