Czas przygotowania: 10 minut + 45 min pieczenia
Składniki: (ok. 10 kawałków)
- 400g zagęszczonego niesłodzonego mleka
- 250g płatków owsianych górskich
- 80g wiórków kokosowych
- 100g suszonej żurawiny lub rodzynek
- 120g ulubionych orzechów (np. migdały, orzech włoski, orzech laskowy, nerkowce)
- 120g ulubionych bakalii (np. suszone morele, śliwki, figi, co kto lubi)
- 1 ziarenko słodziku
Przygotowanie
Mleko podgrzej w garnuszku nie dopuszczając do wrzenia. Orzechy pokrusz i wymieszaj w misce z wiórkami kokosowymi, żurawiną i płatkami owsianymi. Dodaje skruszone ziarenko słodziku. Zalej wszystko ciepłym mlekiem. Wlej mieszankę do formy do pieczenia, dobrze wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy, ubij i wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku przez ok. 45-60 minut w temperaturze 140°. Po ostudzeniu pokrój w ciasto na kawałki.
Wartości odżywcze
Białko: 85g
Węglowodany: 290g
Tłuszcz: 162g
Kalorie: 2930 kcal
Wyprzedzając komentarze dodam: Patrząc na wartości może się wydawać, że to sporo, ale to ok. 10 kawałków. Poza tym nie jest to główny posiłek, tylko bardziej coś co zastąpić ma nam drożdżówkę lub pączka w chwili, kiedy mamy ogromną ochotę na coś słodkiego chcemy się w miarę trzymać naszej diety. Taki keks będzie z pewnością lepszą alternatywą niż odwiedzenie cukierni ;)