- owsiane górskie
- owsiane zwykłe
- żytnie
- otręby owsiane i żytnie
(proponuje kobietą, w trakcie odchudzania !) Przy budowaniu masy nie będą one dobre. Zawierają dużo błonnika, przy małej zawartości węglowodanów na 100g. Jako produkt dostarczający dużej ilości węglowodanów spowoduje "przesycenie" błonnikiem. Nadmiar błonnika jest szkodliwy i może powodować dolegliwości brzuszne, takie jak wzdęcia i biegunki. Prowadzi również do niedożywienia i niedoboru niektórych jonów (wapń, żelazo, magnez oraz cynk).
Do tych płatków warto dodać:
-orzechy/siemię lniane (źródło dobrych tłuszczy)
-suszone owoce o niskim IG (poprawią smak, uzupełnią składniki odżywcze) np morele. - NIE MÓWIĘ O DIECIE KULTURYSTYCZNEJ PRZED STARTOWEJ, bądź ostrej redukcji.
-Płatki można mieszać ! ja mieszam żytnie z owsianymi, dodaje orzechów włoskich (czasem morele). Polewam odżywka białkową (czekolada)
ja nie zalewam wrzątkiem.
taka obróbka termiczna niszczy błony (w danym produkcie) co ułatwia jego trawienie (w tym przypadku do postaci glukozy) to znacznie podnosi IG !!
osobiście zalewam od razu białkiem, lecz odstawiam na kilka minut (by zmiękły , ponieważ surowe też nie zostaną przyswojone !).
Dodatkowo płatki nasiekają smakiem białka !