SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pieczenie 3kg piersi z kurczaka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1103

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 461
Witajcie! Nie do końca wiem gdzie umieścić taki post, mam nadzieję że to odpowiednie miejsce :)

Teraz przez około 4 miesiące chodzę systematycznie na siłownię, największy problem sprawia mi jednak przygotowanie jedzenia. Przez pierwsze 2 miesiące robiłem sobie jedzenie według diety, chciałem aby było jak najmniej roboty i spasowało mi jeść kurczaka na obiad i kolację przez 5 dni w tygodniu. Tygodniowo zjadam około 3+ kg piersi z kurczaka, z czasem co raz bardziej denerwowało mnie długie spędzanie czasu w kuchni, próbowałem robić to jak najszybciej ale przez to jedzenie bardzo traciło na jakości, nie przykładałem się to i nie smakowało jakoś wyśmienicie.. do tego stopnia że przestałem robić sobie jedzenie w tygodniu i kupowałem na mieście.

Szukam sposobu w którym mógłbym całe 3kg mięsa wymieszać w jakiejś marynacie, aby to mięso przesiąkło tą marynatą przez ten jeden dzień i aby potem to dobrze smakowało.

Kurczaka przyrządzam w piekarniku.

- Jaka marynata by się nadawała? Nie liczę wszystkiego co do grama, mija się to z celem jeśli prędzej czy później mam zjeść coś niezdrowego. Ważne aby nie była ona jakoś bardzo kaloryczna, myślałem nad jogurtem naturalnym ale nie wiem co do tego jeszcze, no i czy to się w ogóle nada.
- Czy jak już przygotuję całe mięso jakie posiadam oraz gdy to podzielę na dane dni, to czy mogę to wszystko pomrozić i wyjmować co jeden dzień?

Chodzi mi o smak, chcę aby to było dobre ale żebym nie musiał codziennie siedzieć w kuchni. Dla mnie pomysł z marynowaniem 3kg mięsa nie brzmi źle, pytanie tylko w czym to marynować. Przypraw mam dużo, niemniej gdy robiłem kurczaka w samych przyprawach to juz nie mogłem tego jeść, nie czułem nawet smaku...
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 461
Nie mogę edytować///

Dodam że kurczak mi się nie przejadł, ostatnio jadłem u mamy i było pyszne, porównując z tym co ja robiłem to niebo a ziemia. Mam nadzieję że nie będziecie mi wybijać z głowy tego pomysłu co do marynowania tego i robienia na raz, po prostu czas nie pozwala mi na takie codziennie czy nawet co dwudniowe gotowanie.


Zmieniony przez - kruszkush w dniu 2015-06-25 21:18:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Nic nie stoi na przeszkodzie - ważny jest tutaj czas i temperatura pieczenia, bo takiego kloca nie upieczesz w godzine.
Co do marynaty - zioła i/lub mieszanka przypraw (papryka, pieprz, sól, kurkuma, rozmaryn etc.) z oliwą będzie ok


Zmieniony przez - Preisio w dniu 2015-06-25 22:38:29
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 461
Nieno, jakiego kloca :D? Będę robił całe 3-3.5kg ale oczywiście wszystko będzie podzielone na normalne części. W porządku, jutro spróbuję zrobić to wszystko w takiej marynacie o której mówisz i zobaczymy jaki będzie smak.
Myślę że do tego warto też będzie narobić sporo szpinaku i również go podzielić i zamrozić z kurczakiem, takie gotowe pakiety gotowe do wyjęcia i odgrzania (po uprzednim odmrożeniu).

Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co do sposobu lub samej marynaty to śmiało, dzięki!


Zmieniony przez - kruszkush w dniu 2015-06-26 20:43:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6280 Napisanych postów 76094 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755151
Zapraszam do przeglądania działu kuchnia sfd. Znajdziesz tam wiele ciekawych przepisów
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tłuszcze na deficycie

Następny temat

Wpadki podczas diety

WHEY premium