Mimo tego czego nie możesz jeść zostaje jeszcze dość spore pole do manewru w ułożeniu diety.
Źródła węglowodanów:
-ryż (głównie brązowy),
-kasze (najczęściej poza manną i kuskus),
-płatki owsiane (również zmielone - zamiast mąki)
-rośliny strączkowe (soczewica, fasola, ciecierzyca, soi unikamy)
-quinoa (uwaga, w Polsce droga)
-makaron pełnoziarnisty
-ziemniaki słodkie i zwykłe
-warzywa surowe lub gotowane (mrożone) w dużej ilości, zielone bez żadnych ograniczeń, unikaj warzyw z puszek (konserwowane cukrem), kukurydzy, a czasem ziemniaków (znów- kwestia indywidualna)
-owoce świeże (część diet i sposobu żywienia opiera się na owocach, sprawa bardzo indywidualna)
Źródła białka:
-mięsa chude: drób (kurczaki, indyki, przepiórki itp.), wołowina, dziczyzna, wieprzowina, wątróbki (z umiarem), podroby (żołądki, serca z umiarem).
-mięsa tłuste z umiarem
-Ryby tłuste (faworyzowane morskie, bogate w omega 3) i chude, owoce morza
Źródła tłuszczy:
-orzechy i nasiona (faworyzowane włoskie, brazylijskie, migdały)
-siemię lniane (mielone)
-oliwa z oliwek, olej rzepakowy, oleje z orzechów, olej lniany, olej kokosowy (polecany zwłaszcza typ mających problemy z tarczycą lub niedowagą)
-ryby,
-awokado
-tłuszcz zwierzęcy traktują jako dodatkowe źródło tłuszczy jeśli dostarczane są tłuszcze wymienione powyżej
Nie ma możliwości żebyś z tych produktów nie skomponował czegoś dla siebie.
Jak już to zrobisz to wrzuć to w formie zrzutu z potreningu a ktoś to sprawdzi i ewentualnie poprawi.
Powodzenia!
Zmieniony przez - tadeyro w dniu 2014-09-14 11:35:11