Podczas, gdy w biegach krótkich, głównym źródłem energii dla pracy mięśniowej są wewnątrzustrojowe zasoby fosfokreatyny i glikogenu, o tyle w biegach dłuższych 800-1500m zwiększa się istotnie udział kwasów tłuszczowych w pokrywaniu potrzeb energetycznych. Istotnym elementem wspomagania żywieniowego, może być więc zwiększenie udziału substancji wspomagających proces wykorzystania tłuszczów, głownie l-karnityny.
W skokach w dal, w zwyż i o tyczce, wysiłki mają charakter szybkościowo-siłowy, gdzie oprócz powyższych cech sprawności sportowej kładzie się duży nacisk na prawidłową koordynację ruchową. Skoczkowie powinni więc przestrzegać zasad żywieniowo-suplementacyjnych podobnych jak w większości dyscyplin szybkościowo-siłowych. Tak więc w podnoszeniu sprawności sportowej ogromny udział mogą mieć preparaty kreatynowe, ALC, witaminy grupy B, magnez a także preparaty białkowe i aminokwasowe.
W konkurencjach lekkoatletycznych o większej wszechstronności, jak wieloboje, zawodnicy powinni dążyć do rozwoju różnych cech motorycznych. Dieta powinna charakteryzować się dużym urozmaiceniem, ze szczególnym naciskiem na odpowiednie spożycie białek i węglowodanów - składników zapewniających prawidłową regenerację włókien mięśniowych i przebieg procesów energetycznych. W czasie trwania zawodów, sportowcom należy podawać specjalne napoje izotoniczne, zabezpieczające organizm przed procesem hipoglikemii wysiłkowej. W wielobojach, oprócz preparatów odżywczych, zastosowanie znajdują także specjalne aktywatory fizjologiczne warunkujące prawidłowy przebieg procesów metabolicznych i energetycznych (l-karnityna, Kreatyna, ALC, Lecytyna, ZMA), preparaty hamujące katabolizm wysiłkowy (l-glutamina, HMB, BCAA ) oraz substancje o działaniu antyoksydacyjnym (beta-karoten, koenzym Q10, glutarol, Green Tea, Likopen).
Zalecane suplementy:
CARBO
AMINOKWASY
ZMA
ALC
BCAA
BETA KAROTEN
GREEN TEA
KOENZYM Q10
IZO PLUS
LECYTYNA
Heath Promotion Agency