WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Siłownia w wieku 14 lat.

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2256

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 343
To te spięcia będą ok ? Ale martwy ciąg obciąża kręgosłup, wioslowanie sztanga również, a chciałbym tego uniknąć.
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1358 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12413
Czy ruch samym ciałem obciąża Ci kręgosłup?
Odp: Tak = zacznij ćwiczyć samym ciałem
Odp: Nie = idź dalej

Czy ćwiczenia ze sztangą 20kg obciążają Ci kręgosłup?
Odp: Tak = wróć wyżej
Odp: Nie = ćwicz, aż wzmocnisz mięśnie

I tak stopniowo, progresywnie, MAŁYM ciężarem. Zwiększasz w przypadku martwego/wiosłowania nawet co 2,5-5kg, zaczynając od minimum, czyli np. 20kg przy wiosłowaniu i 30-50 w martwym. Twój organizm podziękuje Ci za to, iż dasz mu możliwość wzmocnienia mięśni.

Sam miałem problemy z plecami, z kręgosłupem w odcinku lędźwiowym (i krzyżowym), do tego problemy z kolanami (często bóle itd). Siłownia - uwzględniając porządną rozgrzewkę, dobrą technikę i wolne ciężary - wyleczyła mnie z tych problemów.

Jest różnica, jeśli przychodzisz szpanować kumplom ile to nie podniesiesz, a jeśli przychodzisz na siłownię wiedząc, co robić.

Zacznij też pływać - świetnie wpływa to na mięśnie pleców i kręgosłup. Tak samo różnego rodzaju pompki, wspomniane spięcia.

Rozważny trening jest w stanie zniwelować - czyli wyleczyć większość bólowych-stawowych objawów, gdyż większość z nich wynika z przeciążeń spowodowanych ZBYT SŁABYMI mięśniami podtrzymującymi.

My nie używamy maszyn, my je tworzymy...

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening siłowy a praca fizyczna

Następny temat

Trening do ułożenia

electro
Polecane artykuły