Ja znalazłem artykuł w tygodniku Tele Tydzień o Salmoneli i jest w nim gdzie mozna zarazić sie ją jak zapobiec zakrzeniu i jakie warunki sprzyjaja ginieciu jej i rozwijaniu.
Przjdźmy do rzczy
Bakterie typu "salmonela " znajdzują sie czesto w surowych jajach kurzych i innych kture dodaje sie do ciastek i lodów z kremem. Jaja gotowane i odpowiednio usmażone (by ścieło sie żółtka i białka) można jeśc bez ryzyka, gdyż wysoka temp. zabija baakterie . Gorzej z takimi smakołykami jak befsztyk tatarski omlet czy tiramisu do kturych dodaje sie surowe jaja. W czasie upału najlepiej ich unikać. Jeżelu juz przyżadzamy je w domu należy dokładnie umyć jaja i sparzyć je wrzątkiem.
Krem z surowych jaj najlepiej ubijac na parze. Jeżeli w czasie upałów przyżadzamy torty lepiej skorzystac z przepisu na krem ktury nie zawiera jaj i najlepiej ze by ten krem był przyżadzany w wysokich temperaturach.
Salmonela czesto znajduje sie na surowym miesie kurczaków. Nalezy zwracać uwaga czy drób jest dokładnie upieczony . Powiniśmy też uważać by surowe kurczaki i jaja nie stykały ise nawet w lodówce z innymi produktami spożywczymi.
Inne przyczyny zatrucia mogą być nieświeże produkty mleczne oraz niedokładnie umyte owoce i warzywa. Latem najbezbieczniej jest pic mleko UHT(po otwarciu najdłużej najlepiej aby stało tylko 12 godzin. po tym terminie nalezy gotowac mleko)
Pamitajmy:
- małe spozycie zarutej zywnosc gorzi zatruciem
- Objawy zatrucia ból brzucha , biegunka , bóle głowy moga wystąpić w ciągu pół godziny albo 3tygodnie po sporzyciu zatrutego produktu .
- Jezeli wydaje ci sie ze zatrułes sie zkłos sie odrazu do lekaza pierwszego kontanktu
I to wszytsko.
<<<<Jeśli chcesz komuś obić twarz najpierw ją sam musisz nadstawić>>>>