Po skręceniu kolano jest słabe i podatne na kolejne urazy. To nie jest tak że wyskoczy ci rzepka, na pogotowiu ci nastawią i możesz spokojnie iść do domu. Miałem takie skręcenie i wiem jak to jest. Dysproporcja między mięśniem straszna. W tym momencie pozostaje Ci jedynie napinanie tej nogi w gipsie. Dodatkowo jak napinasz 4głowy to pracuje rzepka a to też ważne.
Po zdjęciu gipsu będziesz musiał pracować nad zgięciem nogi, a później proponuje 0,5-1kg przywiązywać do kostki i śmigasz:
1. na kostki zakladamy ciezarki (najlepiej nie za ciezkie 0,5-1kg), stajemy przodem do sciany (przylegajac do niej, rece zgiete w lokciach, ramiona na wysokosci szyji), udo przylega do sciany i podnosimy powoli stope w kierunku posladka (ruch powinien nie byc wymuszony, czyli jesli dalej nie mozesz, to nie ciagniesz nogi, na dol noge opuszczamy powoli kontrolujac caly czas, a nie spuszczajac bezwladnie)
2. nadal z obciazeniem na kostkach - kladziemy sie na plecach, jedna noge zginamy w kolanie, druga powoli unosimy na wysokosc kolana nogi zgietej i opuszczamy
3. nadal z obciazeniem, siedzimy na krzesle i prostujemy nogi, wazne jest powolne opuszczanie - nie wolno puszczac nog bezwladnie
4. w lezeniu na brzuchu (ciagle z ciezarkami na kostach), uginamy nogi w kolanach i ciagniemy stope w kierunku posladka
5. (obciazenie), w lezeniu bokiem unosimy do gory noge zewnetrzna, unosimy obie nogi na raz, stawiamy noge zewnetrzna przed kolanem nogi wewnetrznej (dolnej) i unosimy noge wewnetrzna (ja to robie w seriach po 15 kazde cwiczenie, pozniej zmiana stron i druga noga - 3 serie)
6. siad prosty lub lezenie - napinanie miesni czworoglowych uda(czyli tak jakbys ciagnal kolano do gory)
7. w lezeniu na plecach - pilka miedzy kolanami i dociskanie pilki - wytrzymac 10s.
Ja tak robiłem i teraz kolano już sprawne.
zdrowia