Szacuny
8
Napisanych postów
340
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5710
Witam mam 15 lat 173 cm i chciał bym abyście doradzili mi program na wyskok który poprawił by mi skoczność o conajmniej 10 cm, trenuję capoeire i chciał bym wzmocnić nogi aby lepiej kręcić salta...
Czytałem o programach typu AA lub SD wypowiedzi różnych ludzi odstraszyły mnie od tego, zniszczone kolana, stawy i inne problemy których już sie nie da wyleczyć. Mój kumpel kończy 19 dnień AA i rezynguje ponieważ na treningach ma straszne bóle w kolanach i to może oznaczać koniec trenowania.
Program który by mi odpowiadał nie obciąża aż tak bardzo stawów:)
Pozdro!!!!!!!
Wszystko czym jesteśmy jest rezultatem tego o czym myśleliśmy.
Szacuny
2
Napisanych postów
223
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3063
większość programow skocznościowych zakłada progresję wyskoku w czasie kilku 2-3 miesięcy, a wyskok buduje się latami. Takie cudy jak AA i SD i kangaroohops, programy tych gwiazd NBA (spudda webba) moim skromnym zdaniem jak mówisz - ***ią kolana i o dupę potłuc. Jedyne skuteczne treningi - to po prostu sę ruszać, grać w kosza albo siatkę lub jeśli koniecznie chcesz zalecam PeCo. Na plyo i sztangę nie bierz się teraz, bo co będziesz robić za kilka lat. Program PeCo jest na forum, wystarczy wpisać, oprócz tego dobra rozgrzewka, kilka minut (6-8) truchtu), rozmasowanie kolan i streaching. Na efekty musisz jednak poczekać. Ja z jednej nogi skakałem 48cm, a teraz prawie 70cm - po 6 miesiącach, a nie stosowałem żadnych programów (tylko ćwiczę dziesięciobój 5razy w tygodniu XD).
Szacuny
8
Napisanych postów
340
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5710
Myślę że program subba webba jest całkiem niezły podobno nie niszczy aż tak stawów poonieważ ćwiczenia są realne :P
A z tym że wyskok się robi przez lata to mam trochę inne zdanie...
W ciągu pięciu miesięcy maksymalnie ze swojim zestawem ćwiczeń czyli przysiady i takie tam... da rade naprawde poprawić wyskok o parnaście cm. Przykładem są tego znajomi którzy poza treningami robią zestawy ćwiczeń na swój styl, lecz mnie interesuje jakiś program który sprawdza się dla osoby mającej 15 lat i nie szkodzi na stawy być może zaczne subba..
Efektem są ćwiczenia lecz program może ułatwić mi ułatwić poprawienie skoczności:D
Szacuny
6
Napisanych postów
607
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3397
tak jak juz kiedys wspominalem - zapisz sie do klubu na podnoszenie ciezarow, nic tak nie poprawia wyskoku jak przysiady i ciagi pod okiem doswiadczonego trenera
Szacuny
23
Napisanych postów
822
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
6242
ja zacząlem trenować dwubój w celu poprawienia swojego wyskoku ale te cwiczenia tak mnie wciagnely ze teraz sa priorytetem;) tylko mam perwnien problem bo czuje dynamike i sile w nogach po tych cwiczeniach ale wyskok nie wziekszyl sie ani troche...
jakie cwiczenia dodac do dwubojowych w celu poprawy wyskoku??
Szacuny
8
Napisanych postów
340
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5710
Niestety na siłownie nie moge chodzić ponieważ trenuje 5 razy w tyg. raz sala akrobatyczna, raz trening... więc siłka odpoada dam sobie jakoś rade ale jak znacie jeszcze jakieś dobre programy na wyskok to piszcie:)