Szacuny
7
Napisanych postów
207
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
1068
Witam.
Jako iż od pewnego czasu nie jadam mięsa, białko staram się dostarczac m.in poprzez spożywanie fasoli. Ostatnimi czasy dowiedziałem się ze spozywanie produktów z puszki na dłuższą metę jest szkodliwe. Jak wiadomo fasola z puszki jest DUZO bardziej wygodna w przygotowaniu (samo gotowanie surowej fasoli trwa minimum godzine).
Chciałem zapytac jak sobie z tym radzicie? Skąd bierzecie czerwona fasole ktora ciezko dostac na wage surową , lub moze dostarczacie białko w inny sposob.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9161
Napisanych postów
83467
Wiek
49 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705718
Białka pochodzenia roślinnego jak najbardziej mogą stanowić element diety, czy posiłku. Jednak nie powinny być one głównym źródłem białka w posiłku. Tym bardziej w ciągu dnia, czy tygodnia. Jedyne, kiedy można je w ten sposób zastosować, to w przypadku wegan. Jednak tutaj nie mamy dużego wyboru, więc tylko z tego względu. Pamiętać warto o tym, że fasola, jak i inne rośliny strączkowe zawierają składniki antyodżywcze, które mogą negatywnie wpłynąć np. na prace układu trawiennego. Tak więc fasolę, jak najbardziej w niewielkiej ilości można dodać np. do surówki, sałatki, czy sosu.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9161
Napisanych postów
83467
Wiek
49 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705718
Warzywa konserwowe raczej nie stanowią szczególnie pożądanego składnika zdrowej diety, ale nie oznacza to, że nie mogą się w niej znaleźć. Warto po nie sięgać jednak z rozwagą, raczej od czasu do czasu niż regularnie, czy już zwłaszcza – codziennie. Warzyw konserwowych nie powinno się też przetrzymywać po otwarciu w puszkach, a raczej przekładać do szklanych lub porcelanowych naczyń. Lepiej stawiać na warzywa świeże , ewentualnie mrożone które również są bardzo dobra alternatywa . Wszystko z umiarem .
Szacuny
7
Napisanych postów
207
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
1068
flex1976
Białka pochodzenia roślinnego jak najbardziej mogą stanowić element diety, czy posiłku. Jednak nie powinny być one głównym źródłem białka w posiłku. Tym bardziej w ciągu dnia, czy tygodnia. Jedyne, kiedy można je w ten sposób zastosować, to w przypadku wegan. Jednak tutaj nie mamy dużego wyboru, więc tylko z tego względu. Pamiętać warto o tym, że fasola, jak i inne rośliny strączkowe zawierają składniki antyodżywcze, które mogą negatywnie wpłynąć np. na prace układu trawiennego. Tak więc fasolę, jak najbardziej w niewielkiej ilości można dodać np. do surówki, sałatki, czy sosu.
Jak w takim razie dostarczyć resztę białka w przypadku kiedy nie je się mięsa ? Czy odzywka białkowa załatwi sprawę ?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9161
Napisanych postów
83467
Wiek
49 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705718
Jaja -Białko jaja kurzego uznawane jest za wzór jeśli chodzi o udział poszczególnych aminokwasów. Ryby-Ryby podobnie jak mięso i jaja są źródłem wysokojakościowego białka, a dodatkowo gatunki morskie dostarczają także niezwykle cennych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Nabiał -twarogi chude i półtłuste, naturalne jogurty i kefiry oraz ewentualnie mleko, które znakomicie nadaje się jako napój potreningowy. Oczywiście odżywki białkowe to również bardzo dobra alternatywa
Szacuny
7
Napisanych postów
207
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
1068
flex1976
Jaja -Białko jaja kurzego uznawane jest za wzór jeśli chodzi o udział poszczególnych aminokwasów.
Ryby-Ryby podobnie jak mięso i jaja są źródłem wysokojakościowego białka, a dodatkowo gatunki morskie dostarczają także niezwykle cennych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.
Nabiał -twarogi chude i półtłuste, naturalne jogurty i kefiry oraz ewentualnie mleko, które znakomicie nadaje się jako napój potreningowy.
Oczywiście odżywki białkowe to również bardzo dobra alternatywa
Jeszcze pytanie w temacie jaj.
Jaka ilosc jaj spożywanych w ciągu tygodnia uznawana jest za odpowiednia ?
Obecnie spozywam ok 7-8 jaj na tydzien
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9161
Napisanych postów
83467
Wiek
49 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705718
W diecie tak naprawdę najważniejsze jest by dietę opierać na zdrowych i nisko przetworzonych produktach dbając o odpowiednie ich urozmaicenie, nie przejadać się nadto i dbać o aktywność fizyczną, a to czy jaja pojawią się raz czy siedem razy w tygodniu nie będzie już wielkim problemem. Rozpatrywanie problemu wpływu diety na gospodarkę lipidową nie powinno być sprowadzane do konsumpcji jaj, gdyż jest to po prostu nieporozumienie. Jaja można jeść nawet codziennie i cieszyć się znakomitym zdrowiem i kondycją psychofizyczną. To ze jaja( żółtka) są niezdrowe to już dawno obalony mit .
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
20986
Napisanych postów
71634
Wiek
42 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576963
Wamuch94
Witam.
Jako iż od pewnego czasu nie jadam mięsa, białko staram się dostarczac m.in poprzez spożywanie fasoli. Ostatnimi czasy dowiedziałem się ze spozywanie produktów z puszki na dłuższą metę jest szkodliwe. Jak wiadomo fasola z puszki jest DUZO bardziej wygodna w przygotowaniu (samo gotowanie surowej fasoli trwa minimum godzine).
Chciałem zapytac jak sobie z tym radzicie? Skąd bierzecie czerwona fasole ktora ciezko dostac na wage surową , lub moze dostarczacie białko w inny sposob.
Pozdrawiam.
Widać rzadko odwiedzasz sklepy, wejdź do pierwszej z brzegu biedry czy lidla masz surowe fasola każdy kolor soczewica każdy kolor każdy rodzaj kaszy czy makaronów.