Prawdopodobnie wszyscy wiedzą, że dieta bogata w różne rodzaje ryb pomaga zapobiegać udarom i zawałom serca. Jeśli masz już dość spożywania ryb, możesz spróbować orzechów włoskich.
Badanie opublikowane w Journal of Nutrition wykazuje, że orzechy włoskie mają podobnie jak ryby korzystne właściwości na poziom cholesterolu i na białko c reaktywne (CRP).Są one silnie związane z miażdżycą naczyń krwionośnych i chorobami serca.
Orzechy włoskie zawierają kwas linolenowy lub ALA, podobny do kwasu omega 3, znajdującego się w tłuszczu ryb morskich. Kwas ALA wywiera korzystne efekty na serce niezależnie od obniżania cholesterolu. Poprzednie badania pokazały, że Kwas omega 3 ma właściwości antyarytmogenne, czyli zmniejsza ryzyko powstawania arytmii.
Do badań zaangażowano 20 mężczyzn w wieku od 30 do 60 lat i 3 kobiety w okresie pomenopauzalnym, od 55 do 65 lat. Wszyscy pacjenci byli otyli lub z nadwagą i mieli podwyższony poziom cholesterolu całkowitego, a także przekroczyli normy cholesterolu LDL.
Żaden z uczestników badań nie zażywał leków obniżających cholesterol.Badanych podzielono na 3 grupy, a każdej z grup zastosowano inną dietę przez okres 6 tygodni, z 2-tygodniową przerwą, po której włączano kolejną z trzech diet: przeciętna amerykańska dieta, była dietą kontrolną, dieta bogata w kwas linolenowy, składająca się między innymi z 30g orzechów włoskich i łyżeczki oleju z orzechów oraz dieta z kwasem ALA, czyli kombinacja diety z kwasem linoleinowym i włączającą spożywanie łyżeczki oleju z siemienia lnianego, bogatego w kwas ALA.
Dieta bogata w kwas linolenowy i dieta ALA posiadają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują obniżenie cholesterolu LDL.
Badanie wykazało, że poziom CRP zmniejszył się do ok. 75% u pacjentów stosujących dietę bogatą w ALA, a u tych z kwasem linolenowym o 45%, w porównaniu z przeciętną amerykańską dietą.
Te dwie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe diety wykazały także pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, obniżając go o 11% w porównani z przeciętną amerykańską dietą.
„Ważne informacje wynikające z naszych doświadczeń to, to że diety bogate w orzechy mogą obniżać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej" komentuje autor badań Penny Kris-Etherton.
Źródło:
Journal of Nutrition, 2004; vol 134: pp 2991-2997. News release, Penn State. News release, FDA.