Szacuny
16
Napisanych postów
189
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1175
Cześć. Planuję operację kolana, nie wiem na dziś w którą stronę to pójdzie, czy na razie sam zabieg typu artroskopia, czy też osteotomia. Mam pytanie do osób, które mają takie zabiegi / operacje za sobą. Czy da się funkcjonować samemu po operacji? W necie są opisane różne przypadki, różnej długości okresy rekonwalescencji, zakładam, że najmniejszy to parę 6 tygodni, a największy parę miesięcy. Czy da się to ogarnąć w domu samemu, czy niezbędna jest osoba w domu do pomocy? Wiadomo - jedzenie, zakupy, czy też wyrzucenie śmieci, umycie się. Po prostu nigdy nie byłem w takiej sytuacji i nie wiem kompletnie na co mam się nastawić. Napiszcie jak wy przeszliście takie zabiegi, czy i jak to ogarnąć.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78036
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767015
Kwestia tego, co dokładnie będzie wykonywane w czasie tej artroskopii. Poza tym, każdy przypadek i zabieg jest inny i nie da się stwierdzić jak Ty sobie poradzisz i jak szybko wrócisz do pełni sprawności. Tak jak napisałeś, może to być 3-4 tygodnie, a może być sporo dłużej. Bez wątpienia dojazd np. komunikacją miejską do pracy nie będzie łatwy. W domu raczej sobie poradzisz z myciem, czy przygotowaniem posiłków. Chociaż z tym nawet osoby zdrowe mają problemy, więc ciężko określić. Na pewno będzie łatwiej z unieruchomioną nogą, niż ręką.
Szacuny
16
Napisanych postów
189
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1175
sam nie wiem, czy ręka nie byłaby lepsza, bo z tego, co czytam, to w niektórych przypadkach trzeba chodzić o kulach /jak rozumiem nie wolno stawać na tej nodze/, a to jest dla mnie jakiś mont everest, choćby przy sytuacji, gdy trzeba wyrzucić śmieci, zrobić zakupy - załadować koszyk w sklepie, plecak, itd