Szacuny
2
Napisanych postów
90
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1489
Jeśli nie zostało to powiedzine dostatecznie dobitnie: ZAPOMNIJ o oleju kujawskim.
Zgoda, niektóre oliwy mają ciekawe ceny dochodzące do 100pln za 1/2 litra ale dotyczy to niszowych produktów tłoczonych na zimno przy użyciu metod tradycyjnych, matami itp. Natomiast b. dobra oliwa borges'a EV tł. na zimno jest dokupienia za ok. 17-18 pln. Do tego o ile spożywasz odpowiednie ilości n-3 z ryb i ew. mały dodatek oleju lnianego dwie łyżki stołowe oliwy ndziennie powinny w zpuełności wystarczyć.
Szacuny
2
Napisanych postów
90
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1489
Heh, podaj nazwę firmy bo Leader Price zwyczajowo sprowadza najwiękzy chłam. Nawer partie towarów paczkowanych bywają gorszej jakości niż gdzie indziej(to duży odbiorca, idywidualnie negocjujący ceny).
Oczywiście o niczym nie przesądzam, nie twierdze, że nie pojawiają się rodzynki i niektóre produkty nie ustępują jakością.
Szacuny
2
Napisanych postów
90
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1489
Ok, jak mówiłam różne praktyki dotyczą różnych produktów i w niektórych przypadkach masz rację. Powiem Ci jak to wygląda według słów męża mojej znajomej - marketingowca jednej z dyżych sieci supermarketów produkujących m.in pod własną marką. Oszczędność wynikająca z zastosowania ubogiego, ascetycznego wręcz opakowania zamiast atrakcyjnego jest bardzo niewielka. Teoretycznie bardziej opłacalne byłoby atrakcyjne z droższym produktem przewyższałoby zysk na pojedyńczej sztuce.
W tym przypadku chodzi właśnie o wywołanie wrażenia - " identyczne ale nie płaci się za (drogie:) nalepki, markę". W praktyce duże sieci to potężni odbiorcy - być albo nie być wielu producentów. DYKTUJĄ oni cenę za jaką są w stanie kupić surowiec a jest ona b. niska. Producent chcąc przetrwać i ew. osiągnąc maksymalny zysk decyduje się na coraz większe ciecią jakości. Jest to przedział, w którym obniżenie ceny o jednostkę ponosi za sobą duże straty jakości. Szczególnie jaskrawym przykładem może być mięso ale oczywiście nie tylko. Nie muszę chyba dodować gdzie produceni i sprzedawcy mają zdrowie konsumenta. Liczy sie ono tylko i wyłącznie jako funkcja generowanego zysku(gdy grozi to kopromitcją marki) - wyłącznie. To nie organizacje charytatywne :P
Zmieniony przez - r.o.p.E.la w dniu 2006-03-02 13:57:24
Szacuny
2
Napisanych postów
90
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1489
To zależy oczywiście od wagi i spożycia z innych źródeł oraz typu oleju lnianego. Generalnie zalecam proporcję n-3(z ryb) do oliwy do o. lnianego jak 4:10:5, jeśli olej jest niskolineolowy to nieco mniej i raczej nie więcej niż do 8g n-3/dzień.