Szacuny
0
Napisanych postów
230
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
7776
Fakt, okazuje się ,że niektóre substancje w tym ALA czy R-ALA działają zupełnie inaczej w połączeniu z innymi substancjami.Brałem samo ALA i nie czułem żadnego działania ( uczucie placebo)Rozmawiałem z moimi kolegami lekarzami ( diabetolodzy)
którzy podawali swoim pacjentom (cukrzykom) kwas alfa liponowy w formie wlewów 2000mg
w trzech dawkach (brak reakcji jeżeli chodzi o poziom cukru czy ilość podawanej insuliny) dużym plusem były zmniejszone reakcje (parastezje / mrowienie) polineuropatia cukrzycowa ale nikt nie wie jak to działa.Więc jakie jest jego działanie??? jaki ma wpływ na przemianę /utlenianie glukozy?,poziom insuliny?
Czy to działanie (pozytywne) ujawnia się w połączeniu z np. kreatyną?? czy np. z magnezem? synergia? a może to forma podania ma znaczenie? wlew? czy może dawka? dawka przyswajalna ( wlew prawie max)??
Szacuny
0
Napisanych postów
230
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
7776
A może ALA działa w przypadku patologii ( cukrzyca)???? A u zdrowego człowieka są inne mechanizmy? Uważam ,że preparaty dwu-trzy składnikowe są bardziej wiarygodne ( kreatyna -kwas jabłkowy /jabłczan kreatyna + ALA + b1 niż "molochy kreatynowe"Czasami przypadkowe włączenie jakieś substancji zwiększa działanie całego cyklu kreatynowego...
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Metodyk - a ci pacjenci to byli z cukrzycą insulinozależną, czy niezależną? ALA ma stymulować trzustkę do produkcji i uwalniania insuliny. Jak trzustka jest już niewydolna - to ALA tu nic nie pomoże.
Natomiast poprawa innych parametrów zdrowotnych mogła tu wynikać z udziału ALA w utylizacji kwasu mlekowego.
Szacuny
0
Napisanych postów
230
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
7776
Sławek, oni byli z cukrzycą typu II czyli produkowali insulinę ale w mniejszej ilości i jakości...Tylko w cukrzycy młodzieńczej i typ I organizm nie produkuję insuliny~!!!!
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
niestety ilosc osob ktore cierpia na typ 2 ciagle rosnie
czasem problem lezy w zbyt malej ilosc produkowanej insuliny
czesciej (przynajmniej w poczatkowym stadium) w opornosci tkanek na jej dzialanie (wysycenie mozliwosci magazynowych) - i tak powstaje bledne kolko ... :(