Treści publikowane w tym dziale mają charakter informacyjny i stanowią wymianę doświadczeń użytkowników. Nie zastępują konsultacji lekarskiej, diagnozy ani indywidualnej porady medycznej.
W przypadku problemów zdrowotnych, podejrzenia choroby lub stosowania leków skonsultuj się z lekarzem lub wykwalifikowanym specjalistą.
Szacuny
14
Napisanych postów
216
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
2315
Witam, dziś byłem u ortopedy z moim kolanem, ale mniejsza o to, pytanie tyczy się czegoś innego i tego co mi powiedział.
Lekarz Ortopeda powiedział mi że Ci co trenują MuayThai w starszym wieku, 30,40,50 lat mają straszne problemy ze stawami, chodzeniem itd.
Że w wieku 20 lat jest wszystko spoko, nie myśli się o tym ale po latach to wszystko wychodzi i potem trzeba się leczyć, chodzić na rehabilitacje itd. czyli w wieku 40 lat czujemy się jak stary dziadek.
Czy to prawda, bo w sumie MuayThai jest bardzo brutalną walką i łatwo nadziać się na kontuzje.
Low Kick to tam podstawowa rzecz i kopnięcia zazwyczaj padają na udo ale zdarza się też że przyjmiemy takiego kopa na kolano i to może bardzo popsuć naszą sprawność.
Proszę o odpowiedz kogoś kto się na tym zna i miał już w tym doświadczenie bo to ważne.
Szacuny
14
Napisanych postów
216
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
2315
Właśnie czasami na treningach przychodził do Nas taki - no już szczerze mogę powiedzieć że dziadek, jest trenerem boksu, na pewno miał ponad 50 lat i nie wiem czy nie zbliżał się do 60-dziesiątki.
Szczerze mówiąc był szybszy ode mnie i jego sprawność bardzo mnie zaskoczyła, także to też daje mi wiele do myślenia.
Szacuny
4
Napisanych postów
367
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
4674
mi sie raczej wydaje ze nie samo otrzymywanie ciosow jest szkoldiwe, co ich wyprowadzanie - sa to troche nienaturalne ruchy, skrety kolan itd przynajmniej mi sie tak wydaje ze to dlatego. ale jakso nie sadze tez, moj byly trener mial chyba z 300 walk trenowal ok. 20 lat, teraz ma ok. 50 i dalej sprawnie biega z nami :] wiec zalezy od organizmu
Szacuny
2
Napisanych postów
603
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
3131
Sport ma wiele właściwości prozdrowotnych, ale i niestety równie wiele skutków ubocznych. Z drugiej strony każdy będzie miał problemy na starość z kolanami, ze stawami itd. Grunt to żeby nie przeciążać organizmu (chyba, że jest się profesjonalnym sportowcem), właściwie się regenerować i odżywiać. U wielu osób te dwie ostatnie kwestie zupełnie leżą, stąd natężenie ich problemów ze zdrowiem z biegiem czasu.
Szacuny
21058
Napisanych postów
71743
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
577363
Aktywność na poziomie czysto amatorskim pozwala się cieszyć dobrym zdrowiem. Nie ma potrzeby uprawiania sportów kontuzjogennych/kontaktowych aby dobrze się czuć.
Szacuny
2
Napisanych postów
603
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
3131
Każdy sport, poza szachami itp. jest kontuzjogenny. Nie ma to związku z kontaktem, bo np. podczas biegu można połamać sobie nogi, tak jak mój znajomy czy powiększyć wadę kręgosłupa, stawów itd. Zwyczajnie trenując cokolwiek trzeba liczyć się z tym, że coś tam często będzie bolało już podczas samego okresu treningowego, ale również w przyszłości.
Szacuny
0
Napisanych postów
95
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1326
Za bardzo nie rozumiem tematu. Chcesz trenować? Trenujesz? Lekarzy trzeba słuchać umiarkowanie :D W teorii dużo rzeczy jest kontuzjogennych w praktyce wygląda to już zupełnie inaczej. Nie masz co się przejmować tym co powiedział Ci ortopeda. Sport walki są kontuzjogenne i tego nie unikniesz. Walka jest walką i zawsze może zdarzyć się kontuzja i nie musi to być akurat kolano! To tak jakby Ci powiedział nie ruszaj się z domu bo przy chodzeniu możesz narazić się na kontuzję kolana :] Jeśli chcesz trenować rekreacyjnie, nie biorąc udziału w zawodach/walkach nie musisz się o nic martwić ryzyko kontuzji jest o wiele mniejsze. A stawy jak stawy z czasem się zużywają ale trenując będziesz o wiele w lepszej formie niż miałbyś nic nie robić.
Szacuny
0
Napisanych postów
20
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
217
Proponuję nie wypowiadać się jeśli ktoś nie się zna na jakimś sporcie. Szachy są bardzo kontuzjogenne - siedząc nad szachownicą można mieć problemy np. z kręgosłupem (analogicznie jak wszystkie zawody biurowe). Zawodowi szachiści (np. mistrzowie świata: Karpow, Kasparow) ćwiczyli różne sporty dla zdrowia podobnie jest z kierowcami formuły 1 którzy muszą mieć niezłą kondycję aby 2 godziny siedzieć w samochodzie. Snookerzyści (bilardziści) mają bardzo duże problemy również z kręgosłupem i też muszą ćwiczyć. Każdy sport jest inny i ma swoją specyfikę.
Szacuny
0
Napisanych postów
95
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1326
Skoro nie bierzesz udziału w zawodach, ćwiczysz rekreacyjnie nie masz o co się martwić. Ograniczmy chodzenie bo możemy się nabawić kontuzji czy ma to jakikolwiek sens ?
Szacuny
12
Napisanych postów
147
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
5140
Znam osobiscie dwoch trenerow - jeden muay thai, drugi kyokushin - pierwszy po piecdziesiatce, drugi po czterdziestce. Ich wydolnosc, sila i nienaganna technika (rowniez kopniec na wysokosc glowy) sa do pozazdroszczenia.