Często na śniadanie zamiast zagotować w garnku mleko, podgrzewam prosto z lodówki w mirkofali, czy wtedy mleko jest tak samo zdrowe czy już mniej ?? dotyczy tez się to innych produktów w moim pytanie
...
Napisał(a)
Hi
Często na śniadanie zamiast zagotować w garnku mleko, podgrzewam prosto z lodówki w mirkofali, czy wtedy mleko jest tak samo zdrowe czy już mniej ?? dotyczy tez się to innych produktów w moim pytanie
Często na śniadanie zamiast zagotować w garnku mleko, podgrzewam prosto z lodówki w mirkofali, czy wtedy mleko jest tak samo zdrowe czy już mniej ?? dotyczy tez się to innych produktów w moim pytanie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Ja tam jestem za tradycją, lepiej w garnuszku 5 min Cię nie zbawi. Zresztą odgrzewane jedzenie z mikrofalówki nie smakuje mi.
Jakie założenie masz? Proste - walczyć i wygrywać.
...
Napisał(a)
no lepiej gotowac ogolnietakie jedziene z mikrofalowki jest pozbawione wielu skladnikow odzywczych, poprostu unikaj tego sposobu obrobki termicznej
...
Napisał(a)
decos rozwiń wypowiedź.
W mikrofali produkty jedynie się wysuszają, nic więcej
W mikrofali produkty jedynie się wysuszają, nic więcej
...
Napisał(a)
nie powiem teraz dokladnie o tym bo czytalem artykul o mikro falach z jakies 1,5 roku temu. i tam bylo wyraznie napisane ze mikro fali mamy sie wytrzegac takl jak fast foodow. cos w tym bylo ze pokarm traci duzo wiecej skladnikow odzywczych w szczegolnosci bialka niz przy tradycyjnym podgrzewaniu
...
Napisał(a)
Nieprawda.
Nie ma istotnych różnic w warosci odżywczej (makro i mikroskładników, w tym witamin i minerałów)
Straty witamin i innych aktywnych czynników zależą od temperatury i czasu przetrzymywania w danej temperaturze. Im wyższa temp. i dłuższy czas ogrzewania/gotowania, tym większe straty.
Nie ma istotnych różnic w warosci odżywczej (makro i mikroskładników, w tym witamin i minerałów)
Straty witamin i innych aktywnych czynników zależą od temperatury i czasu przetrzymywania w danej temperaturze. Im wyższa temp. i dłuższy czas ogrzewania/gotowania, tym większe straty.
...
Napisał(a)
arakus wiesz chociaz czemu na mikrofalowkach za takie podziurkowane blachy?(chodzi mi o te na klapce). wiesz chociaz jak dzilaja mikro fale;>
...
Napisał(a)
Ta kratka jest po to żeby fale się odbijały w środku urządzenia, a nie wydostawały się na zewnątrz. Taka kuchenka działa na zasadzie drgań cząsteczek pożywienia, mikrofale są kierowane na jedzenie w środku co pobudza cząstki do drgania, a podczas tego drgania wytwarza się ciepło które nam podgrzewa jedzenie.
Jakie założenie masz? Proste - walczyć i wygrywać.
...
Napisał(a)
tak jak lichy Energia wewnętrzna jedzenia wzrasta, co objawia się zwiększoną jego temperaturą.
Fale z mikrofalówki dociareją na głębokośc 0,5 do 2cm pożywienia, głębiej nie docierają, a jedzenie podgrzewa się w wyniku ogrzania głębszych warstw przez wartwy zewnętrzne. Tak jak wrzuci się zimny makaron do gorącej zupy.
Nieprawdą jest, że ten rodzaj promieniowania powoduje większe straty składników odżywczych. Zapraszam do bibliotek uczelni wyższych, one nie są tylko dla studentów.
Fale z mikrofalówki dociareją na głębokośc 0,5 do 2cm pożywienia, głębiej nie docierają, a jedzenie podgrzewa się w wyniku ogrzania głębszych warstw przez wartwy zewnętrzne. Tak jak wrzuci się zimny makaron do gorącej zupy.
Nieprawdą jest, że ten rodzaj promieniowania powoduje większe straty składników odżywczych. Zapraszam do bibliotek uczelni wyższych, one nie są tylko dla studentów.
...
Napisał(a)
arakus zwracam honor w tym co ja czytalem bylo troche ibnaczej napisane bo gadali ze te jedzenie traci bardzo duzo na wartoscisog za konkretne informacje
...
Napisał(a)
Kalorii, btw nie straci, ale pewne witaminy na pewno jak po kazdej obrobce termicznej. Co do szkodliwosci mikrofal sa rozne opinie.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Więc jednogłośny jaki z tego wynik ??
Jesli chodzi, ze bym miał mleko z płatkami owsianymi w sadzać na moc 800 na 1 minute to można ?? czy lepiej stracic troche czasu i mleko zagotowac w garnku ???
Jesli chodzi, ze bym miał mleko z płatkami owsianymi w sadzać na moc 800 na 1 minute to można ?? czy lepiej stracic troche czasu i mleko zagotowac w garnku ???
Polecane artykuły