SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Miasto Tai Chi - relacja prosto z Chin

temat działu:

Sztuki Walki

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6910

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dacheng Bushido24.pl
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3010 Wiek 54 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 22074
Jak co roku jestem w Chinach, tym razem najpierw w Guangfu - mekce Tai Chi, kolebce odmian Yang i Wu (Hao).

Zdążyłem napisać krótki artykuł, pierwszy z serii - "Miasto Tai Chi - wprowadzenie"

http://www.yiquan.pl/articles.php?article_id=109 
1

Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1000 Napisanych postów 4644 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 127421
Bardzo przejrzysty i ciekawy art, czyta się z przyjemnością. Naprawdę dobry tekst

,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 574 Napisanych postów 1900 Wiek 2 lata Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 107988
Czekałem z niecierpliwością.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dacheng Bushido24.pl
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3010 Wiek 54 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 22074
Jest część druga: "Miasto Tai Chi - styl Yang"

http://www.yiquan.pl/articles.php?article_id=110 

Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dacheng Bushido24.pl
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3010 Wiek 54 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 22074
I część trzecia - "Miasto Tai Chi - styl Wu"

http://www.yiquan.pl/articles.php?article_id=111

Film "Miasto Tai Chi" zmontuję po powrocie z Chin. Powinien być gotowy na przełomie lipca i sierpnia.

Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 29 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 604
Świetny artykuł
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dacheng Bushido24.pl
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3010 Wiek 54 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 22074
Po powrocie zmontuję jeszcze filmik "Miasto Tai Chi". Powinien być gotowy pod koniec lipca.

A teraz już z Guangfu wróciłem do Pekinu, gdzie jak zwykle ćwiczę Yiquan u mistrza Yao Chengguang.

Na zdjęciu mistrz Yao i trzech uczestników szkolenia, którzy sprawdzają subtelne zmiany zachowania nóg przy pewnych ruchach. Od lewej: Emlyn z Walii, Thomas z Niemiec i Ricardo z Hiszpanii (oryginalnie z Argentyny).

Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dacheng Bushido24.pl
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3010 Wiek 54 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 22074
Na ulicy Wangfujin w Pekinie sprzedają lody herbaciane. Przedwczoraj spróbowałem o smaku zielonej herbaty, a dzisiaj o smaku herbaty jaśminowej. Te drugie mi bardziej przypasowały.

W czerwcu jest w Chinach sezon na Lizhi (Liczi). Owoce te można też kupić w Polsce, ale zerwane jeszcze niedojrzałe i transportowane w chłodni. Tutaj dojrzałe, świeże, na gałązkach. Nie da się porównać!

Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dacheng Bushido24.pl
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3010 Wiek 54 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 22074
Jeszcze elementy treningu podstawowego

1

Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dacheng Bushido24.pl
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3010 Wiek 54 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 22074
Nie samym treningiem człowiek żyje. Jeść też trzeba.
Najpierw rybki, które są specjalnością Miasta Tai Chi - Guangfu.
Nazywa się to suyu.
Nieduże rybki najpierw smaży się krótko w głębokim oleju. Potem przez kilka, kilkanaście godzin dusi pod przykryciem w specjalnym sosie (sos sojowy, ocet, przyprawy).
Podaje się na zimno. Rybki są jędrne, a kości, głowy, płetwy same się rozpadają w ustach.




Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dacheng Bushido24.pl
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3010 Wiek 54 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 22074
Skoro przy rybkach jesteśmy, jeszcze kilka wariantów:













Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zapasy Warszawa gdzie?

Zestaw 1