Lauric acid - kwas laurynowy, jest to średniołańcuchowy nasycony kwas tłuszczowy występujący w pokarmach pochodzenia roślinnego (tłuszcz kokosowy) oraz zwierzęcego (mleko kozie, mleko krowie). Stanowi też ok 6% zawartości tłuszczu całkowitego w mleku ludzkim. W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych, które w postaci chylomikronów wchłaniane są z przewodu pokarmowego przez krążenie limfatyczne, kwas laurynowy podobnie jak pozostałe kwasy tłuszczowe średnio- i krótkołańcuchowe wchłaniany jest do żyły wrotnej i tą drogą dociera do wątroby. Wg niektórych źródeł posiada działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwwirusowe i przeciwzapalne (COX-1-2 inhibitor). Kwas kaprynowy może zwiększać poziom cholesterolu całkowitego, jednak jest to spowodowane wzrostem przede wszystkim korzystnej frakcji HDL.
W suplementacji sportowej stosowany jako wysokoenergetyczny dodatek do odżywek i napojów. Do mitochondriów komórkowych dostaje się bez udziału l-karnityny. Wchodzi w skład preparatów takich jak "olej MCT", a także niektórych suplementów odżywczych i funkcjonalnych.
W suplementacji sportowej stosowany jako wysokoenergetyczny dodatek do odżywek i napojów. Do mitochondriów komórkowych dostaje się bez udziału l-karnityny. Wchodzi w skład preparatów takich jak "olej MCT", a także niektórych suplementów odżywczych i funkcjonalnych.
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy