Szacuny
11
Napisanych postów
107
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
850
część
przeglądam internet i ciężko mi coś znaleźć jakie aktualnie chińskie style kung fu można trenować w Polsce? chodzi mi o style które są w Chinach lub na Tajwanie nie Polskie style Kung Fu, których kluby zapraszają do Polski Chińskich nauczycieli itd. itp.
na pewno jest Choy lee Fut w Krakowie
kiedyś w Polsce był też styl modliszki nie wiem czy jeszcze funkcjonuje
hung gar, Piotr Osuch chyba już się tym nie zajmuje
na pewno jest mnóstwo odmian Wing chun i to chyba jedyny popularny styl kung fu w Polsce w ogóle ciekawi mnie czemu karate w Polsce jest bardzo popularne, a kung fu juz nie
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1958
Napisanych postów
1584
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
27431
Większość stylów kung fu , wymaga tak dużego nakładu pracy ( przy czym kosmicznych efektów nie ma ) , że dla kung fu nie ma miejsca w dzisiejszym świecie. Żeby poważnie ćwiczyć to trzeba by być mnichem w jakimś klasztorze , rentierem itp Nawet mnisi że Shaolin są od dawna w pewnym sensie biznesmenami . Karate pełni zaś od dawna głównie rolę gimnastyki dla dzieci , dorosłych zajmujących się nim jest garstka , nawet tej roli kung fu że względu na zbytnio komplikacje pełnić nie może...Tak więc poza nielicznymi krajami , kung fu czeka zanik do zera ...
Szacuny
84
Napisanych postów
3304
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23189
Najwięcej jest zapewne różnych odmian Wing Chun/Wing Tsun. W Krakowie jest Choy Lee Fut i Chow Gar (także w Tarnowie). Hung gar w Warszawie - głównie sekcje kolejnych pokoleń uczniów Jacka Świątkowskiego. Modliszka wciąż działa. Jest w Warszawie Chuojiaofanzi, chociaż tylko kilka osób ćwiczy. Mizongquan w Tczewie i Wrocławiu. Różne odmiany Taijiquan, w tym Chen Practical Method, styl Yang także w przekazie pochodzącym od Yang Shaohou (bardziej "bojowego" z braci Yang Chengfu i Yang Shaohou), styl Wu/Hao, który był na początku XX wieku nauczany także w armii. Yiquan bardziej nowoczesny, ale w Chinach zaliczany już do tradycyjnych. Od kilku lat ćwiczymy też Baguazhang i Xingyiquan w przekazie z Tajwanu. Jest jeszcze Tongbeiquan, chociaż chyba nie ma oficjalnej sekcji. Nie ma szansy, żeby tradycyjne chińskie systemy stały się masowe. Nie te czasy. Ale jakieś niszowe sekcje zawsze będą istniały i możliwość nauki dla pasjonatów pozostanie.