wpływ roożnych źroodeł białka na atrofię mięśni szkieletowych
(na podst.: Effect of different dietary protein composition on skeletal muscle atrophy by suspension hypokinesia/hypodynamia in rats. Tada O, Yokogoshi H. Laboratory of Nutritional Biochemistry, Graduate School of Nutritional and Environmental Sciences, The University of Shizuoka, Japan.)
przy diecie opartej o 20% SPI i 20% kazeiny odnotowano podobne spadki wagi; jednakże stopień spadku wagi mięśnia płaszczkowatego łydki był mniejszy w przypadku diety opartej o SPI; koncentracja metylhistydyny i enzymoow odpowiedzialnych za rozkład tkanki mięśniowej w osoczu była wyższa w przypadku diety opartej o kazeinę
wniosek: SPI przyczynia się do redookcji proteolizy białka mięśniowego
wpływ diety opartej o SPI na
katabolizm wywołany treningiem
(na podst.: Effects of a soy protein diet on exercise-induced muscle protein catabolism in rats. Nikawa T, Ikemoto M, Sakai T, Kano M, Kitano T, Kawahara T, Teshima S, Rokutan K, Kishi K. Department of Nutrition, School of Medicine, The University of Tokushima, 3-18-15 Kuramoto-cho, Tokushima 770-8503, Japan. nikawa(at)nutr.med.tokushima-u.ac.jp)
dieta oparta o SPI zapobiega degradacji białka mięśni szkieletowych prawdopodobnie poprzez hamowanie proteolizy kierowanej kalpainą; aktywność enzymoow antyoxydacyjnych i katepsyn oraz poziom glootationu nie roożniły się w obu groopach
korzyści SPI w odniesieniu do kooltoorystoow
- zawarty w SPI izoflawon daidzein może posiadać pewien normalizoojący wpływ na prodookcję hormonoow płciowych /zwierzaki w laboratorioom doświadczyły zwiększonej sekrecji testosteronu i gh oraz wzrost umięśnienia u osobnikoow męskich, zaś u żeńskich spadek owych hormonowo i utratę tk. tłooszczowej/; daidzein jest silnym fitoestrogenem, a strooktooralnie - słabym pseudoestrogenem => ~1000 razy słabszym od estradiolu; mechanizmu, w jaki działa, chyba nie trzeba wyjaśniać ;)
- SPI może redookować utratę azotu i wspomagać zachowanie dodatniego bilansu azotowego
- SPI posiada wysoką koncentrację aminokwasoow: glootaminy i argininy /wspomaganie ukł. immoonologicznego, wydzielania hgh etc./
g glootaminy / 100g
* soja 10.5g
* mleko 8.8g
* whey 4.9g
g argininy / 100g
* soja 7.6g
* wołowina 6.3g
* jajko 5.8g
* kazeina 3.7g
* whey 2.9g
korzyści SPI w odniesieniu do osoob na diecie:
- zmniejszenie zagrożenia spowolnieniem metabolizmu => wspomaganie endogenicznej prodookcji TSH, T4 i T3
- przyspieszenie utraty tk. tłooszczowej