Otóż produkty takie jak KARKÓWKA, SMALEC, MASŁO ,SER GOUDA, GOLONKA - znalazły się na liscie produktów ZAKAZANYCH. Jako niezdrowe zródła tłuszczy.. wiadomo jakim tropem poszła osoba, która to rozpisywała. Wiemy też ze popełniła błąd, zatem mnie interesuje, czy moze jest jakis ciekawy artykuł z potreningu lub niekoniecznie pisany przez kompetentną osobe który zwiekszyłby moja wiedze na temat NIEDOBORÓW KWASÓW TŁUSZCZOWYCH NASYCONYCH w diecie. Wiele sie mowi o niedoborach WNKT,ale pomija sie nasycone. Tyle co na poczekaniu jestem w stanie powiedziec ze stosunek Nienasyconych do jedno- i wielo- nienasyconych powinien byc ok 1;1;1 lub 2;1;1. I że zaburzenie tego stosunku może powodowac zwiekszone stany zapalne - co za tym idzie wieksza podatnosc na choroby,gorsza regeneracja powysiłkowa. Coś wiecej na temat?
ps. jeszcze na szybko znalazłem "Wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych na gospodarkę cholesterolową w organizmie:
1) Nasycone kwasy tłuszczowe:
- kwas laurynowy powoduje wzrost triglicerydów, cholesterolu LDL i HDL,
- kwas mirystynowy wpływa na znaczny wzrost triglicerydów i LDL, oraz niewielki wzrost HDL,
- kwas palmitynowy prowadzi również do znacznego wzrostu trójglicerydów, cholesterolu LDL i nieznacznego wzrostu HDL,
- kwas stearynowy nie wywiera żadnego wpływu na cholesterol." "rzetelny " portal punktzdrowia.pl czyzby zadnych pozytywów poza wzrostem cholesterolu ? ;/
Zmieniony przez - TomaszAZ w dniu 2016-09-08 16:22:53