Składniki:
ok. 0,5 kg ugotowanej do miękkości marchewki
30g odżywki białkowej
2 jaja/ białka jaj
50g płatków owsianych
30g mąki jaglanej
proszek do pieczenia
jakieś dodatki( owoce, orzechy itp.)
Przygotowanie:
Marchew obieramy i drobno kroimy(szybciej się ugotuje). Gotujemy, żeby była miękka i słodka. Odcedzamy, dajemy ostygnąć lub przelewamy zimną wodą. Wszystkie składniki(oprócz tych "dodatków") wrzucamy do miski i blendujemy na jednolitą masę. Przerzucamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia/sylikonowej i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180st. C na około 1h. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i dajemy ciastu wystygnąć.
Makro całości( w moim przypadku- dodałem nektarynkę):
B 50g WW 97g T 11,4g - w makro oczywiście wliczona jest marchew :D
Bardzo polecam, ciasto jest mega wilgotne i super smakuje, wogóle nie czuć marchwii. Myślę, że można zmniejszyć ilość mąki/ płatków, a i tak wyjdzie.
Zmieniony przez - Begjee w dniu 2017-08-21 22:26:43
ok. 0,5 kg ugotowanej do miękkości marchewki
30g odżywki białkowej
2 jaja/ białka jaj
50g płatków owsianych
30g mąki jaglanej
proszek do pieczenia
jakieś dodatki( owoce, orzechy itp.)
Przygotowanie:
Marchew obieramy i drobno kroimy(szybciej się ugotuje). Gotujemy, żeby była miękka i słodka. Odcedzamy, dajemy ostygnąć lub przelewamy zimną wodą. Wszystkie składniki(oprócz tych "dodatków") wrzucamy do miski i blendujemy na jednolitą masę. Przerzucamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia/sylikonowej i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180st. C na około 1h. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i dajemy ciastu wystygnąć.
Makro całości( w moim przypadku- dodałem nektarynkę):
B 50g WW 97g T 11,4g - w makro oczywiście wliczona jest marchew :D
Bardzo polecam, ciasto jest mega wilgotne i super smakuje, wogóle nie czuć marchwii. Myślę, że można zmniejszyć ilość mąki/ płatków, a i tak wyjdzie.

Zmieniony przez - Begjee w dniu 2017-08-21 22:26:43
2