SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cholesterol - jak interpretować wyniki badań

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 44368

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tak, mozna blednie sie dowiedziec,ze dieta high tluszczowa to 20:40:40! Sam chyba powolywales sie na takie badanie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
http://ep.physoc.org/content/91/4/693.full - to odnosnie lc i insulinooporności. A pytania z ostatniego Twojego postu niestety nie rozumiem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wpływ ograniczenia
węglowodanów w diecie na
cukrzycę typu II
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1526736/?tool=pubmed
po 22 mieisącach
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/14 
po 44 m-cah
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-5-9.pdf

http://www.pslgroup.com/dg/10786a.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831640/
obniżenie insuliny,glukozy,leptyny, triglicerydów

Z niektórych badan mozna sie dowiedziec,ze rozklad B:T:W procentowo wygląda tak 20:40:40 (dieta wysoko tluszczowa) choc nia nie jest.Za dietę wysokotłuszcową można uznać dietę , w której udział tłuszczy przekracza 60%. Podczas okresu adaptacji organizm spala wlasne biaka (emzymy odpwiedziane za wytwarzanie energii z weglowodanow). W tym samym czasie wzrost spozycia tluszczu a tym samym wzrost AMPK sutkuje namnazaniem mitochńdriow,poziom cuku moze dobic do 140mg/dl. Adaptacja trwa roznie zaleznie od wieku. Na diecie tluszczowej to tluszcz jest zrodlem energi a nie glukoza. Tak trudno to zrozumiec osobom jadajacym weglowodany?!



Zmieniony przez - Evo w dniu 2012-04-18 22:03:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Znam doskonale profity wynikające z zastosowania odpowiednio zaprojektowanych diet LC w leczeniu zywieniowym otyłosci, cukrzycy, czy zespołu metabolicznego i uważam, ze warte są one podnoszenia, a ukształtowany, akademicki pogląd na ich tema powinien ulec rewizji. Z resztą w swoich artykułach zamieszanych m.in. na potreningu.plk czesto zwracam uwagę na zalety diet z restrykcją węglowodanów. Z drugiej strony jednak zauważam kontr-podejście polegające na tym, ze uznaje się diety typu LC jako recepte na większość dietozaleznych problemów cywilizacyjnych, a za całe zło zwiazane z zywieniem obarcza się weglowodany.

Omawiane czesto na forach zagadnienie insulinooporności jest przedstawiane w wypaczony sposób i wymaga moim zdaniem korekty, podobnie jak kwestia ograniczenia spozycia spożywanych wegli na nasilenie tego zjawiska. Diety typu LC mogą znosić patologiczną insulinooporność u osób z zaburzeniami gosp. insulinowej, ale moga także nasilać to zjawisko u osób insulinowrazliwych. Z tym, że nie jest to insulinooporność patologiczna a naturalny mechanizm adaptacyjny w celu zapewnienia odpowiedniej dostępności glukozy dla układu nerwowego. Jest to naturalny mechanizm adaptacyjny.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-19 08:23:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 100 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 980
faftaq
kiryl4 - nie wszystkie osoby otyłe sa insulinooporne i nie wszystkie osoby szczupłe mają wysoka insulinowrazliwość - warto byłoby wziąc ten fakt pod uwagę formułując swoje teorie.


Zacznę od tego że nie są to moje teorie. Sam posiadam za małą wiedzę by zajmowac się tworzeniem teorii. Swoją wiedzę (a właściwie informacje) czerpie z artykułów na portalu nowadebata pl .
Śledze tęż twoją dyskusje z Wodynem na b-f (Leptyna, poziom tłuszczu i ładownia węglowodanami) i widze że lubisz próbowac obalać reguły na podstawie wyjątków.
Owszem wiem że mogą się trafić ludzie, którzy pomimo obniżonej wrażliwości na insulinę są szczupli. Dzieje się to wtedy gdy wrazliwość na insuline spada równomiernie dla wszystkich tkanek. W większości przypadków jednak jest tak że to wątroba zachowuję najdłużej wrażliwość na insuline, podczas gdy inne tkanki ją tracą. To jest właśnie klasyczna osoba grubasa.
Są też takie wyjątki gdzie człowiek ma wysoką(normalną?) wrażliwość na insulinę, ale obniżoną na leptynę. Wtedy jest otyła.
Tak, ale może nie skupiajmy się na wyjątkach bo to do niczego nie prowadzi.
Przyjmijmy że reduła jest taka że większość osób otyłych(bf powyzej 20%? dla facetów) ma problem z wrażliwością na insuline a wg tego co pisze Wodyn na b-f także na leptynę.

faftaq

To raz. dwa - wspólczesna dietetyka wbrew temu co mówisz nie uwaza, zależnosc pomiedzy insulinoopornoscią a otyłością jest jednokierunkowa - nie wprowadzaj ludzi w błąd.


Widacznie musiałem źle zrozumieć
http://potreningu.pl/artykuly/645/nadwaga-nadcisnienie-cukrzyca--a-trening 

„Otyłość trzykrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia insulinooporności.  „

Choć fakt, nie znaczy to że działa to jednokierunkowo. W ogóle do poruszenia tego tematu zainspirowały mnie komentarze pod artykułem i link opisujący Insulinową teorie otyłości.
Czułbyś się na siłach by podjąć (ewentualną) polemikę z tezami zawartymi w tym artykule( i z innymi z nowadebata pl dotyczącymi zdrowia i żywienia)?
W świetle informcji z ND wydaj mi się silniejszy związek niska wrazliwość na insuline → nadwaga, niż odwrotnie. Ciężko zostać grubasem gdy ma się właściwą wrażliwość wszystkich tkanek na insulinę i leptynę.
Choć nie wykluczam ze ludzie szczupli mogą zostać grubasami psując swoją wrażliwość na insulinę żrąc różne fastfudy (bo to głównie same cukry + tłuszcze roślinne). Ale znowu zaryzykuje stwierdzenie że to marginalne przypadki, które mają małe znaczenie dla ogółu zagadnienia.

http://nowadebata.pl/2011/08/03/insulinowa-teoria-otylosci-w-pigulce/ 

faftaq

Poza tym za niepohamowaną chęc jedzenia odpowiada bardziej leptynoopornośc n iż insulinooporność. Choć układ hormonalny to "sieć naczyń połączony", a w/w hormony wspóldziałają ze sobą to warto być precyzyjnym i nazywać rzeczy po imieniu, I ostatnia kwestia mocne obniżenie spożycia wegli i zwiększenie ilości tłuszczy również insulinooporność powoduje.

Tak, pisałeś o tym na BF ie . Mocne to ile ? B:T:W 1:3:0.5? To są proporcje z diety optymalnej, ponoć takie jedzenie leczy cukrzycę – czyli insulinoodporność.
Pewnie dla garstki osób otyłych z niskim poziomem leptyny i insuliny takie proporcje się nie sprawdzą, ale z tego co wiem to tylko wyjątki.

Fajnie by było gdy powstał nowy wątek omawiający Insulinową teorie otyłości. Podejmiesz się?;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Aktualnie nie podejmę się prowadzenia szerszej debaty na temat insulinooporności bo mamy rok olimpijski, zostało niespełna 100 dni na szlify i mam bardzo dużo pracy z przygotowywaniem żywieniowym sportowców i nadzorowowaniem jakości zywienia zbiorowego - nie jestem w stanie wygenerować odpowiedniej ilości do opracowania tego zagadnienia, choć z pewnością jest ono bardzo ciekawe. Odniosę sie pokrótce do wybranych fragmentów Twojej wypowiedzi,

Po pierwsze chciałbym zaprotestować przed nieuprawnioną klasyfikacją mojej osoby - nie staram się obalać obowiązujących zasad na podstawie wyjątków. Moja uwagę jednak zawsze zwraca uwagę stosowanie uproszczonych schematów w stosunku do zagadnień których upraszczanie czy "wyrywanie z kontekstu" prowadzi na manowce. Niestety wiele osób wykazuje tendencję do koncentrowania się na jednym zjawisku z pominięciem wielu determinujących jego przebieg zależności. Brak holistycznego podejścia do tego że wygenerowane zostały takie uproszczone teorie jak "cholesterol = miażdżyca". Krytycy owych uproszczań bardzo często stosują dokładnie te same schematy do wykazania błedów w rozumowaniu "adwersarzy" i chcąc nie chcąc tworzą kontr-teorie obarczone tą samą wadą. Miedzy innymi dlatego właśnie nauka zatacza koła.

I nie chodzi tutaj o statystykę (czestotlwiość występowania insulinooporności u otyłych, czy otyłości u insulinoopornych), bo zjawiska te wzajemnie się determinują, a różnice pomiędzy ich wzajemnym natężeniem czy czasem potrzebnym na ich "wygenerowanie" mozna sprowadzić do poziomu aktywności okreslonych genów co uwarunkowane jest dziedzicznie i - o czym wiele osób nie pamięta - środowiskowo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Rozpatrywanie kwestii czy wazniejszy jest wpływ insulinooporności na otyłość czy otyłości na insulinooporności jest dla mnie jałowe, dobre dla teoretyków którym satysfakcje daje "obalanie" tak naprawdę niewiele znaczących stereotypów z którymi nauka zdążyła się już rozprawić i uczą o tym w szkołach (mnie uczyli). Podejmowanie się rozważań na temat wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą to temat zastępczy, z mojej perspektywy są inne, ciekawsze i bardziej aktualne - o czym świadczy Twoja wypowiedź:

Choć nie wykluczam ze ludzie szczupli mogą zostać grubasami psując swoją wrażliwość na insulinę żrąc różne fastfudy (bo to głównie same cukry + tłuszcze roślinne). Ale znowu zaryzykuje stwierdzenie że to marginalne przypadki, które mają małe znaczenie dla ogółu zagadnienia.

Przywykliśmy uznawać, że nasz "szkielet genetyczny" uwarunkowany jest dziedzicznie, tymczasem badania z zakresu nutrigenomiki - która z niewiadomych dla mnie przyczyn traktowana zazwyczaj tak jakby jej nie bylo - wykazują, że poprzez okreslony dobór pokarmów ingerujemy w aktywność okreslonych genów odpowiedzialnych gospodarke energetyczną (działanie hormonów, wrazliwośc taknek na ich działanie, aktywnośc enzymów). fakt ten potwierdziły badania z udziałem bliźniaków jednojajowych:

Tutaj wybrany artykuł na ten temat: http://esciencenews.com/articles/2008/06/19/lifestyle.can.alter.gene.activity.lead.insulin.resistance

_______________

Co do diet LC i optymalnych proporcji makroskładników - to uważam, że nie ma "ideału", wieksze znaczenie ma dla mnie nawet jakościowy dobór zywności niż proporcje b/w/t. Na marginesie: tutaj pisałem o mozliwości zastosowania LC w lecszeniu zespołu metabolicznego: http://potreningu.pl/diety/artykuly/308/dieta-w-zespole-metabolicznym - warto zapoznać się z pełnym tekstem publ. na który się powołuję.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-19 11:37:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Osobiście jestem zdania,że diety HC są dobre i zdrowe. Jednak pod jednym warunkiem, ilość tłuszczu w dobowej racji pokarmowej nie powinna przekraczać 20% (najlepiej,aby wartość ta wynosiła ~10% "Podstawy fizjologi żywienia" Aleksander Szczygieł)

To co zaleca IŻiŻ woła o pomstę do nieba. Zalecenia IŻiŻ odnośnie cukrzycy:
Białko 15-20%
Węglowodany 40-50%
Tłuszcze 30-35%
IŻiŻ takim postępowaniem (zaleceniami) generuje nowych cukrzyków. Co za pewne jest na rękę firmom produkującym insulinę. :)

Tak działają "prawdziwe" diety tłuszczowe
http://www.ajcn.org/content/86/2/276.full 
http://www.ajcn.org/content/86/2/276/T1.expansion.html

Przydałoby się jeszcze wytłumaczyć "naukowcom" czym jest B-48, B-100. Wydaje się,że nie potrafią zrozumieć subtelnej różnicy między tymi dwoma frakcjami. Choć wydaje mi się,że bardzo dobrze wiedzą.Boją się tylko przyznać do błędu. Ilość wchłoniętego cholesterolu pochodzącego z pożywienia wynosić może maksymalnie 0,5g/dzień Podstawy fizjologi żywienia-autor jw.
Gdyby ograniczono bardziej Ww, wyniki byłyby jeszcze ciekawsze.
http://www.ajcn.org/content/76/2/311.full

Dieta tłuszczowa zawsze będzie lepsza od diety węglowodanowej (zalecanej przez IŻiŻ) ze względu na potencjał antyoksydacyjny (tłuszcze zwierzęce vs roślinne), biodostępność witamin oraz minerałów , strawność oraz wartość biologiczną białka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
faftaq
fakt ten potwierdziły badania z udziałem bliźniaków jednojajowych:

Tutaj wybrany artykuł na ten temat: http://esciencenews.com/articles/2008/06/19/lifestyle.can.alter.gene.activity.lead.insulin.resistance



Myślisz o tym?
http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105407,11549355,Nabijanie_w_geny_.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Osobiście jestem zdania,że diety HC są dobre i zdrowe. Jednak pod jednym warunkiem, ilość tłuszczu w dobowej racji pokarmowej nie powinna przekraczać 20% -- przestarzały pogląd. nie tyle ilość co jakość tłuszczu determinuje jego potencjał zdrowotny. Nie widzę potrzeby wołania o pomsty do nieba z powodu zaleceń IŻŻ, co nie znaczy że nie dostrzegam lepszych rozwiązań w dietoterapii indywidualnej. Raczej więc Podobnie w swoich rozważaniach na temat insulinoopornosci, miażdzycy czy aspektach zdrowotnych związanych ze spozyciem cholesterolu i tłuszczu koncentruję się na innych zagadneiniach niż kwestia apolipoprotein B-48 i B-100.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Co trzeba?

Następny temat

Cykl na mase... jakie odzywki ?

WHEY premium