28:06:42:12
That is when the world will end.
...
Napisał(a)
Postaram się jutro wrzucić przepis. Nie chce mi się dzisiaj pisać kuchennych elaboratów - sorry za szczerość.
...
Napisał(a)
Hej.
Oto wspomniany przepis:
SKŁADNIKI:
1,5 filiżanki owsa (nie wiem ile to g - używam 200ml filiżanek)
1 filiżanka ciemnej mąki z otrębami (np. Allinson Wholemeal Flour)
5 miarek białka (np. czekoladowego)
1 filiżanka Splendy (do kupienia np. w Tesco)
1/3 filiżanki suszonej żurawiny (do kupienia w małych paczuszkach np. w Tesco)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki naturalnego miodu
1 filiżanka naturalnego jogurtu (lub 2/3 f. jogurtu waniliowego i 1/3 naturalnego soku pomarańczowego)
1 łyżka oliwy
[czasem dodatkowo dorzucam trochę naturalnego masła orzechowego bez soli w wersji crunchy i płatki migdałów]
PRZYGOTOWANIE:
1. Dokładnie zmiksować białko, oliwę, miód, jogurt, sok, cynamon, proszek do pieczenia i splendę.
2. Domiksować resztę.
3. Na końcu dorzucić żurawinę i dokładnie wymieszać.
4. Foremkę spryskać PAMem.
5. Piec w temp. 170-180*C przez ok. 12-14 min. (mam piekarnik z termoobiegiem). Im dłużej pieczesz, tym bardziej suche.
Starcza na mała tackę w granicach 7"x7".
Powinno wyjść
Ogólnie trzeba samemu 'dopieścić' batony. Konsystencja masy jest dość gęsta, batony nie przypominają Snickersów, są tyci jakby piernikowe dzięki masłu orzechowemu, białku o smaku czekolady i cynamonowi.
Enjoy.
Oto wspomniany przepis:
SKŁADNIKI:
1,5 filiżanki owsa (nie wiem ile to g - używam 200ml filiżanek)
1 filiżanka ciemnej mąki z otrębami (np. Allinson Wholemeal Flour)
5 miarek białka (np. czekoladowego)
1 filiżanka Splendy (do kupienia np. w Tesco)
1/3 filiżanki suszonej żurawiny (do kupienia w małych paczuszkach np. w Tesco)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki naturalnego miodu
1 filiżanka naturalnego jogurtu (lub 2/3 f. jogurtu waniliowego i 1/3 naturalnego soku pomarańczowego)
1 łyżka oliwy
[czasem dodatkowo dorzucam trochę naturalnego masła orzechowego bez soli w wersji crunchy i płatki migdałów]
PRZYGOTOWANIE:
1. Dokładnie zmiksować białko, oliwę, miód, jogurt, sok, cynamon, proszek do pieczenia i splendę.
2. Domiksować resztę.
3. Na końcu dorzucić żurawinę i dokładnie wymieszać.
4. Foremkę spryskać PAMem.
5. Piec w temp. 170-180*C przez ok. 12-14 min. (mam piekarnik z termoobiegiem). Im dłużej pieczesz, tym bardziej suche.
Starcza na mała tackę w granicach 7"x7".
Powinno wyjść
Ogólnie trzeba samemu 'dopieścić' batony. Konsystencja masy jest dość gęsta, batony nie przypominają Snickersów, są tyci jakby piernikowe dzięki masłu orzechowemu, białku o smaku czekolady i cynamonowi.
Enjoy.
28:06:42:12
That is when the world will end.
...
Napisał(a)
Owsa = mam na myśli zmielonych płatków owsianych. Mogą być w wersji fine albo medium (te drugie IMO lepsze).
Zabawy na pół godziny. Najgorsze potem tylko mycie.
Nie ma za co.
Zmieniony przez - Grasik w dniu 2008-10-02 22:22:25
Zabawy na pół godziny. Najgorsze potem tylko mycie.
Nie ma za co.
Zmieniony przez - Grasik w dniu 2008-10-02 22:22:25
28:06:42:12
That is when the world will end.
...
Napisał(a)
Będę próbował różnych wariacji na podstawie Twojego przepisu. Pierwsza partia pewnie pójdzie do kosza
1
Polecane artykuły