Witam mam 17 lat, w wieku ok 13 lat zaczalem troche cwiczyc jakies pompki itp. ogolnie bardzo lekko, od 2 lat cwicze juz intensywniej. Jednak choruje za zespół gilberta(uwarunkowany genetycznie zespół objawów, związanych z zaburzeniem metabolizmu bilirubiny w wątrobie) zaleca się przy tym ograniczenie wysiłku fizycznego, jednak sa osoby, ktore skonczyły z tym AFW zyja i maja sie dobrze.
I tu rodzi się moje pierwsze pytanie:
1. Czy ktos kto rowniez choruje i nie unika wysiłki zauważył jakies negatywne skutki w organizmie? Mile widziane rowniez inne informacje związane z ZG
Drugie pytanie odbiega od powyższego tematu.
2. mianowicie czy ćwiczenia fizyczne w młodym wieku mogą mieć jakikolwiek wpłw na wzrost, bo słyszałem np. ze nie należy podnosic duzych obciązen na stojąco. Ew. czy mozna cokolwiek zrobic zeby sie troche "wyciagnac" ?
Zmieniony przez - xido w dniu 2007-04-25 17:49:30
I tu rodzi się moje pierwsze pytanie:
1. Czy ktos kto rowniez choruje i nie unika wysiłki zauważył jakies negatywne skutki w organizmie? Mile widziane rowniez inne informacje związane z ZG
Drugie pytanie odbiega od powyższego tematu.
2. mianowicie czy ćwiczenia fizyczne w młodym wieku mogą mieć jakikolwiek wpłw na wzrost, bo słyszałem np. ze nie należy podnosic duzych obciązen na stojąco. Ew. czy mozna cokolwiek zrobic zeby sie troche "wyciagnac" ?
Zmieniony przez - xido w dniu 2007-04-25 17:49:30