Dziś coś dla fanów zup, owoców morza, jak i znudzonych tradycyjnymi posiłkami - zupa krewetkowa na ostro.Świetnie smakuje na gorąco po długim zimowym dniu, jeszcze lepiej na zimno.
Metodą prób i błędów(jeden z tych błędów na zdjęciu ) doszedłem do takiej oto postaci:
Skład:
Krewetki królewskie 400g(po rozmrożeniu)
Mleko kokosowe bez cukru 400g
Pomidory bez skórki 4sztuki
Brokuł, kalafior, marchewka, grzyby mun, 2 ząbki czosnku.(lub jak ktoś woli mieszanka warzyw chińskich, jednak unikałbym tych z papryką i porem - Hortex)
Sól, ostra papryka
Przygotowanie:
Ilość warzyw dodaję na oko więc nie podaję dokładnej gramatury/ilości. Tak samo z czasem przyrządzania, jednak całość nie przekracza 30min.
1.Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy w drobną kostkę/mielimy w blenderze, wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu.
2.Krewetki podsmażamy przez chwilę na średnim ogniu. Grzyby namaczamy.
3.Dodajemy do pomidorów pokrojone warzywa i grzyby, wciskamy czosnek gotujemy parę minut.
4.Następnie dodajemy puszkę mleka kokosowego i krewetki. Gotujemy 3-5 minut.
5.Doprawiamy intensywnie ostrą papryką, dodajemy sól wedle uznania.
6. Gotowe.
BTW na całość:
B:~80g
T:~80g
W:~10g
kcal: 1000kcal
pzdr/
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2010-11-30 21:53:10
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]