Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] energia z pożywienia jest uwalniana stopniowo. Kiedy spożyjemy węglowodany złożone: produkty pełnoziarniste - pełnoziarnisty chleb, owsianka, pełnoziarnisty ryż, kasze oraz warzywa – groch, fasola, bób, soja, soczewica, trawimy je stopniowo, toteż energia też uwalnia się z nich powoli i w większym stopniu na bieżąco jest spalana przez organizm. [...]
WSKAZANE: Mięso i drób: chuda wołowina, baranina, cielęcina, dziczyzna, wątróbka Ryby i owoce morza: dorsz, halibut, łosoś, makrela, śledź, szczupak Nabiał: nie ma produktów wskazanych Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego Produkty zbożowe: nie ma produktów wskazanych OBOJĘTNE: Mięso i drób: indyk, kaczka, kurczak Ryby i owoce [...]
[...] na E.............:) Soja to jest, kurcze, dobry temat do dyskusji/klotni, tak jak wiele tematow z dzialu zywienie. Czasami moze lepiej pewnych rzeczy nie wiedziec, bo jak sie czlowiek zacznie zastanawiac, ile miesa w miesie, ile warzywa w warzywie, etc, dojdzie do wniosku, ze wszedzie jest chemia, wszystko tuczy, itp. a to przeraza. hehe:)
[...] walce z wolnymi rodnikami, stymuluja wytwarzanie naturalnych enzymow o dzialaniu przeciwtoksynowym oraz posiadaja wlasciwosci antyrakowe. Duzo indolo-3 karbinolu zawieraja warzywa krzyzowe.PRzecietnie dostarczamy ich okolo 25-100 mg tego zwiazku wraz z pokarmem.Zalecana dawka dla kulturysty warzacego ok 90 kg, to 300mg dziennie(100 mg/30 kg [...]
dieta wysokotłuszczowa jest zdrowsza, ale i trudniejsza. musi być mocno nasycona kwasami wielonienasyconymi, dobrze odżywiać mózg, a podstawą muszą być warzywa. W dużym skrócie. Ciekawe stwierdzenie. Na chwilę obecną brakuje badań dot. skutków CDK jak i populacji ludzkiej które odżywiałyby się w ten sposób. W niebieskich strefach, np: tradycyjna [...]
[...] lub w przypadku pewnych problemów zdrowotnych, ale dla ogółu ludzi są zdrowe i dobre. Zjedzenie jabłka jest jak najbardziej milion razy lepszym wyborem, niż zjedzenie słodyczy... Tu masz taki ogólny artykuł: http://potreningu.pl/articles/1072/owoce-i-warzywa-a-masa-miesniowa Pozdrawiam. Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-10-16 17:39:29
Najlepsze warzywa to świeże warzywa, co do ich rodzaju to im różnorodniej będziesz je jadł tym lepiej i smaczniej. Ciężko o konkrety, każde ma jakieś swoje właściwości dlatego urozmaicaj je. Nie musisz przecież jeść tych, które nie lubisz, gama do wyboru jest duża w każdym razie. Nie czuj się ograniczony w tej kwestii.
Warzywa są. Nie uwzględniam ich w bilansie, więc nie ma ich tutaj. edit: zauważyłem, że właściwości gainera zamieniłem powinno być: gainer 66g 255,5/13,2/48,76/0,2 więc suma będzie taka: 2795,5 205,76/241,17/95,79 Zmieniony przez - wizards w dniu 2012-06-05 23:26:58
Warzywa to ujemne kalorie, trawienie ich wymaga więcej energii niż ta, którą razem z nimi dostarczasz. Nigdy nie wliczaj ich do bilansu. Dodaj jeszcze zdrowy tłuszcz do obiadu. 150g kuraka raczej nie ma tyle kcal, chyba że liczysz ze skórą. Pamiętaj by czasem zmieniać źródła białka. Czerwone mięso ma lepsze właściwości niż białe. Jeśli masz na to [...]
Witam i dzięki za odpowiedzi. Więc tak warzywa mam ale ich nie ważę wiec nie wpisuję. Podałem przykładowy dzień, moje źródła białka to jajka, piersi z kurczaka/indyka, twaróg, ser żółty, serki wiejskie, wątróbka o której była mowa (tej to jem chyba nawet za dużo) i czasem tłuste mięso typu boczek ,karkówka skończę paczkę kotletów sojowych która [...]
[...] 6g, T: 14g I Dobranoc Ogółem B: 192g łącznie z roślinnym) Ww: 355g T:60g Proszę o korektę, wskazówki i mam parę pytań: 1. Aby nie zakwaśić organizmu białkiem należy jeść warzywa aby wyrównać poziom ph w żołądku. Ogórek jest warzywem, ale np ogórek kiszony,konserwowy, inne sałatki domowej roboty ale w occie, nadal maja odczyn zasadowy? Czy Ich [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jak i biochemicznych. Ale chyba najprzyjemniejszą z nich jest ta, że mięso przygotowywane na smalcu (oraz ciasta pieczone z jego użyciem) mają doskonały smak i lekkość a warzywa (ziemniaki na frytki i inne okopowe czy korzeniowe) pozostają chrupiące, dzięki wysokiej temperaturze smażenia (punkt dymienia w okolicy 200 stopni), zaś umiejętne na [...]
[...] iloscia jedzenia.Nie powinno dochodzic do sytuacji w ktorych jestes glodny. Wartosciowymi produktami sa ryz, kasze, ziamniaki, platki owsiasiane, makarony, owoce , warzywa itp. Jezeli masz problemy z jedzeniem i trudno przybierasz na masie, to mozesz kupic gainera, ktory bedzie to uzupelnial. Jednak wydaje mi sie, iz lepiej uzupelnic [...]
[...] i dłużej trenować. Kulturyści i inni sportowcy stosują sumę dla lepszej sprawności o szybszego powrotu do zdrowia po urazach i kontuzjach. Maca (Lepidium meyenii) Korzeń warzywa rosnącego w wysokich Andach (powyżej 3500 metrów n.p.m.) stosowany był już przez Inków jako afrodyzjak oraz środek stymulujący potencję i energię. Peruwiańczycy [...]
Nie jestem Pani, Aga ;-) Jesteśmy na forum %-) Warto byłoby zrobić morfologię, mocz, tsh, pełny lipidogram, cukier i prywatnie ft3, ft4. Niestety otyłość niesie za sobą zmiany w organizmie, w lipidach, zawyżonym cukrze, albo problemach stricte hormonalnych. Więc rodzinny wrzuci skierowanie na NFZ na badania i warto zrobić prócz ft3, ft4 to okolice [...]
[...] popularnym suplementem dla sportowców i kulturystów, którzy poprzez intensywniejszy trening moga stymulować wzrost siły i masy mięśniowej. Maca (Lepidium meyenii) Korzeń warzywa rosnącego w wysokich Andach (powyżej 3500 metrów n.p.m.) stosowany był już przez Inków jako afrodyzjak oraz środek stymulujścy potencję i energię. Peruwiańczycy [...]
warzywa bardzo wskazane a nawet obowiązkowe , w ilościach zaleznych od ciebie , może być nawet ~200gram do każdego posiłku, ile będziecsz ich jadł to już od ciebie zależy , ja staram się dziennie 0,5kg jeść , jak nie mam warzyw to jakieś jabłka tak , oliwa można powiedzieć że jest niezbędna w każdej diecie , z wielu powodów , owszem to [...]
[...] warzyw - czytałem gdzieś tutaj, że nie powinno się ich jeść okołotreningowo, bo niepotrzebnie zapychają żołądek, czy to prawda? Inne opinie głoszą z kolei żeby dawać warzywa w miarę możliwości w każdym posiłku. 2. Czy na redukcji lepiej jest jeść twaróg chudy czy półtłusty? Chudy bardziej przetworzony i zawiera z pewnością mniej [...]