[...] w roku 1981, że właściwie nie odpowiada to rzeczywistości. Jego głównym celem było znalezienie właściwych źródeł węglowodanów dla diabetyków. Przy tej okazji odkrył, że produkty takie, jak ziemniaki, które tradycyjnie zaliczane były do węglowodanów złożonych, zadziwiająco szybko prowadzą do dość wysokiego poziomu cukru we krwi. W [...]
[...] węglowodany to dostarczajmy je z normalnego jedzenia dbając jednocześnie o to by ich indeks glikemiczny był odpowiedni do pory w jakiej je spożywamy. W ciągu dnia spożywajmy produkty o niskim lub co najwyżej średnim IG, a bezpośrednio po treningu o IG wysokim i średnim. Produkty o niskim IG, które możemy bez problemu zabrać ze sobą niemal [...]
[...] podstaw. :) Zapraszam do punktu 1. lub 2. (zależnie od celu). 11. Jakie są najlepsze źródła białka? ------------------------------------- - Najlepszymi źródłami białka są produkty zwierzęce, gdyż ich skład aminokwasowy najbardziej przypomina białko człowieka. Są to - jaja, ryby, drób, wołowina, sery. Opieramy się na chudym mięsie i serach gdyż [...]
[...] jest względnie niskie. ŁG wynoszący 20 bądź więcej jest wysoki, ŁG od 11 do 19 jest średni, a ŁG od 10 w dół - niski. Produkty z wysokim ŁG prawie zawsze mają wysoki IG, produkty ze średnim bądź niskim ŁG mogą mieć od niskiego do wysokiego IG. Obydwie wartości (IG i ŁG) są umieszczone w tabeli. IG produktów żywnościowych oparte jest o indeks [...]
[...] węglowodany zawarte w większości produktów żywnościowych przed upływem dwóch godzin i rozpoczęciem zawodów zostaną przerobione na energię. Organizmowi potrzebne są produkty trawione wolno takie jak np.: makarony, jęczmień, pełne ziarna zbóż, owsianka, niektóre odmiany ryżu i pieczywo pełnoziarniste, a także produkty zawierające [...]
[...] aby móc odbudować z nadkompensatą uszkodzone treningiem mięśnie musi pobierać z krwi różnego rodzaju materiał "budulcowy" . A mówiąc prościej to my jedząc odpowiednie produkty i o odpowiednich porach pomagamy lub przeszkadzamy organizmowi w tym całym procesie. A tłumacząc już jak dla dziecka aby zbudowac mur (nasze mięśnie) potrzebne są [...]
Cadaver: tylko produkty o niskim IG nawet na masie, ścisła kontrola ilości ww i tłuszczów (tylko zdrowe!), białko zwierzęce i nie powinieneś łapać za dużo tłuszczu. Odżywianie powinno być Twoją świątynią... Tu była fajna tabela z IG: http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm#tabelaindeksow /jak nie działa to CTRL + F5/
[...] że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Używając indeksu i porównując z nim wybrane produkty można zatem rozwiązać problem użyteczności posiłków w stosunku do wysiłku fizycznego. W skrócie indeks glikemiczny pozwala na prawidłowe spożywanie bogatych w [...]
[...] móc odbudować z nadkompensatą uszkodzone treningiem mięśnie musi pobierać z krwi różnego rodzaju materiał "budulcowy" . A mówiąc prościej to my jedząc odpowiednie produkty i o odpowiednich porach pomagamy lub przeszkadzamy organizmowi w tym całym procesie. A tłumacząc już jak dla dziecka aby zbudowac mur (nasze mięśnie) potrzebne są [...]