Żywienie i wspomaganie treningu / Nutrition and supplementation in training -------------------------------------------------------------------------------- Dariusz Szukała Odnowa żywieniowa po treningu Część pierwsza Organizm sportowca poddawany jest dziś ogromnym presjom fizycznym, psychicznym i eksploatowany do granic możliwości. [...]
W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, [...]
Ostatnio sporo na formum mówi się o ZMA, a co za tym idzie o roli cynku w organiźmie, więc korzystając z dobrodziejstwa internetu, chciałem szerzej przedstawić jego przydatność, i tak: W organizmie dorosłego człowieka znajduje się ok. 2 g cynku, z czego 60% w mięśniach szkieletowych; 30% w kościach i około 4-6% cynku obecne jest w skórze i [...]
Rafinacja oczyszcza olej czego skutkiem ubocznym jest pozbawienie niektórych witamin, to jedyna wada wobec tłoczenia na zimno. Ma za to znacznie więcej zalet a profil kwasowy nie zmienia się. Pełen proces rafinacji gwarantuje, że powstały w jego wyniku olej nie będzie zawierał szkodliwych metali ciężkich – ołowiu, arsenu, rtęci, kadmu czy [...]
Macie tutaj pany bardzo ciekawy art bardzo fajnie sie czyta zawira duzo porzytecznych info warto wytrzymac do konca! INSULINA i jej wpływ na metabolizm wykład dr Ron Rosendale tłum. pani Karolina z internetowej listy dyskusyjnej optymalnych Dr Ron Rosendale Insulina i jej wpływ na metabolizm Jakie funkcje spełnia insulina? Jak już wspomniałem, u [...]
Insulina i jej wpływ na metabolizm Autor artykułu: Ron Rosedale, MD Przyjrzyjmy się przypadkom kilku moich pacjentów. Zacznijmy od pacjenta A, który przyszedł do mnie pewnego dnia i powiedział, że wbrew zaleceniom lekarzy, właśnie wypisał się ze szpitala na własne życzenie. Niczym w filmie, sam wyrwał sobie wszystkie rurki i [...]
Dodatkowe informacje nt. pokrzywy i zastosowania: 108. POKRZYWA ZWYCZAJNA Urtica dioica L. Jest to bylina z rodziny Pokrzywowatych (Urticaceae), rozpowszechniona niemal na całej kuli ziemskiej z wyjątkiem strefy tropikalnej. W Polsce występuje powszechnie w całym kraju na przychaciach, w ogrodach, zaroślach, na polanach, przydrożach i pastwiskach. [...]
Dr.Klinghardt choroby chroniczne – International Lyme and Associated Diseases Society 2016 USA - Niektóre badania wykazały, że melatonina może przyczyniać się do detoksykacji mózgu jak i również pomagać w walce z pasożytami, wirusami i innymi obcymi w mózgu. Dr.Klinghardt uważa, że tylko liposomalna melatonina przenika do mózgu. - Cannaboidy [...]
Melasa jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, molibdenu, miedzi, selenu, manganu, chromu i potasu. Wapń pomaga zachować prawidłowe ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Prawidłowy poziom wapnia pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy. Wapń pomaga utrzymać błony komórkowe i [...]
„Glutamina w arsenale sportowca” (podstawowe i najnowsze formy glutaminy i ich zastosowanie w sportach wszelakiego rodzaju) NH2-C(O)-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH L-glutamina (wzór półstrukturalny) Streszczenie Niniejsza praca ma charakter przeglądowy i dotyczy glutaminy oraz jej zastosowań. Glutamina – informacje ogólne [...]
Cholesterol zawarty w spożywanym przez nas mięsie, jajach i innych produktach jest czysty, dopóki nie zostanie poddany gotowaniu lub innemu procesowi przetwarzania. Wtedy część czystego cholesterolu przekształca się w oksycholesterol. Ten niebezpieczny oksycholesterol zawierają na przykład mrożone produkty spożywcze, mleko w proszku i niestety [...]
i jako uzupełnienie Składniki mineralne W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie [...]
DOBRE I ZŁE KALORIE Kontrola równowagi energetycznej Węglowodany dostarczające ponad 50% energii odgrywają istotną rolę w kontroli apetytu. Możliwości gromadzenia glukozy w postaci glikogenu są bardzo ograniczone i z tego względu organizm silnie odczuwa konsekwencje braku lub niedostatecznej podaży węglowodanów. Istnieją jednak-że potężne [...]
Stretching - ćwiczenia rozciągające Stretching nie tylko poprawia wygląd, rozciąga mięśnie, ale także dobrze wpływa na kondycję i zdrowie. Jest doskonałą rozgrzewką i równie dobrym sposobem na zakończenie treningu i wyciszenie organizmu. Stretching jest dobry dla każdego. Powinien być uwzględniony w każdym programie [...]
W organizmie dorosłego człowieka znajduje się ok. 2 g cynku, z czego 60% w mięśniach szkieletowych; 30% w kościach i około 4-6% cynku obecne jest w skórze i włosach. Wchłanianie cynku odbywa się głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego (jejunum). Przeciętnie absorpcja cynku z diety wynosi 20-40%, przy czym zwiększa się, jeśli w posiłku [...]
Don_Beton może przyda Ci się coś z tego co napisane poniżej aby wiedzieć gdzie znaleźć "naturalne" witaminy.Co do brania syntetycznych ja bym nie odradzał,a moim zdaniem wspomaganie się nimi jest lepsze niż niedojadanie ich w normalnym pożywieniu. Witaminy są związkami organicznymi, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć (lub w [...]
Badanie krwi artykuł lek. med. Marka Horyńskiego Morfologia krwi należy do podstawowych i najpowszechniej wykonywanych badań. Pozwala określić stan zdrowia badanego, wykryć zapalenia, zatrucia i wiele innych procesów chorobowych zachodzących w organizmie. Krew jest uniwersalnym łącznikiem pomiędzy wszystkimi komórkami organizmu. Dostarcza tlen, [...]
małe ciekawostkio bjałku: Białka są to zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białka regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiednie ilości białek decydują o normalnym [...]
52* A teraz rola witamin, ich zastosowanie... Witaminy należą do związków organicznycg niezbednych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, którycj ustrój nie jest w stanie sam wytwarzać. Z tego powodu misza być dostarczone w odpowiednich ilościach w pożywieniu, a w przypadku sportowców niezbędna jest dodatkowa suplementacja wybranych [...]