[...] dłuższe niż szersze. Po ugotowaniu jest sypki, lekki, puszysty i rozdziela się na poszczególne ziarenka. Ten ryż jest doskonały do sałatek, mięs, drobiu, robi się z niego potrawy typu pilaw. Wysoko cenione są odmiany indyjskie: patna, siam-patna i basmati. * Ryż krótkoziarnisty - ma delikatniejszą strukturę niż ryż długoziarnisty, po [...]
[...] Potrawy mączne i kasze. Potrawy mączne sporządza się z mąki pszennej jasnej. Mogą to być kluski lane, makaron nitki, leniwe pierogi. Zabronione są natomiast wszystkie potrawy mączne smażone i obsmażane jak, naleśniki, pyzy, kopytka, kluski z surowych ziemniaków, ciasta francuskie. Potrawy mięsne, z drobiu i ryb. Potrawy mięsne gotowane [...]
[...] wędliny, orzechy 2. Czuję się zmęczona: A. często, prawie codziennie B. rzadko, jestem prawdziwym wulkanem energii 3. Gdy usiłuję zrzucić parę kilogramów, to jem: A. potrawy niskotłuszczowe, rezygnuję z posiłków B. sałatki, warzywa, ryby 4. Na śniadanie jem tosty, bułeczki, rogaliki, płatki zbożowe: A. prawie codziennie B. rzadziej niż [...]
[...] przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit, ma także szerokie właściwości lecznicze. Kapusta kiszona jest wyjątkowo mało kaloryczna: 100 g ma tylko 20 kcal. Jedząc potrawy z kiszonej kapusty przez cztery dni, schudniesz 1,5 kg bez liczenia kalorii. Dieta kapuściana na cztery dni 1 dzień Śniadanie 2 jajka i 3 łyżki wody wymieszać z [...]
[...] kosz i woka. Polacy jednak wiedzą swoje - ich sprawa. Tymczasem dietetycy są wyjątkowo zgodni, co do zalet tej egzotycznej metody. Okazuje się bowiem, że przygotowane tak potrawy są najwyższej jakości pod względem zawartości witamin i minerałów. Dlaczego? Bo gotowanie na parze w znaczący sposób ogranicza ich degradację! Żywność nie jest [...]
[...] i herbaty owocowe bez cukru. W trzecim miesiącu stosujemy lekkostrawną dietę, a w porze obiadowej jadamy delikatne zupy (ich składniki podane są tak, by otrzymać pół litra potrawy). Na śniadanie Pół grahamki z łyżką twarożku kanapkowego, większy świeży ogórek, 2 liście sałaty. Kawa lub herbata z mlekiem. Pół grahamki, pół opakowania twarożku [...]
[...] i herbaty owocowe bez cukru. W trzecim miesiącu stosujemy lekkostrawną dietę, a w porze obiadowej jadamy delikatne zupy (ich składniki podane są tak, by otrzymać pół litra potrawy). Na śniadanie • Pół grahamki z łyżką twarożku kanapkowego, większy świeży ogórek, 2 liście sałaty. Kawa lub herbata z mlekiem. • Pół grahamki, pół opakowania [...]
[...] Sprawdzać terminy przydatności do spożycia umieszczone na opakowaniach, Deski do krojenia drobiu i ryb dokładnie myć i nie używać do innych celów, Odgrzewać ugotowane potrawy nie więcej niż raz, Przechowywać produkty szybko psujące się w warunkach chłodniczych, Unikać latem żywności zawierającej surowe jaja, Najlepiej rozmrażać [...]
[...] więcej czasu. Po prostu to uwielbiam, tak więc brak ruchu nie jest dla mnie problemem... Zdecydowanym problemem jest natomiast moja dieta... Uwielbiam jeść, szczególnie potrawy bogate w węglowodany i przeraża mnie perspektywa rezygnacji z wielu produktów:( Powinnam chyba wspomnieć, że mam za sobą przebytą kilka lat temu bulimię. Mimo że [...]
[...] Bez warzyw nie mogłyby istnieć pyszne zupy. Warzywa nadają się także na przeciery, dippy** czy soki. Ugotowane i zmiksowane warzywa to bardzo smaczny czynnik zagęszczający potrawy, np. zupy kremy. ** Dip (z ang. to dip - zamaczać) to gęsty sos do maczania warzyw, chipsów, ryżowych wafli oraz innych produktów. Często dippy wytwarza się na bazie [...]
[...] tłuszcz do smażenia! Ghee można rozgrzać do dużo wyższej temperatury niż pozostałe tłuszcze. Ma cenną właściwość - nie podnosi poziomu cholesterolu. Nie wsiąka w smażone potrawy tak mocno jak inne tłuszcze, więc jest produktem bardzo wydajnym, oraz przede wszystkim jest tłuszczem bardzo zdrowym, które powinno znaleźć się w diecie każdego, kto [...]
Witam Pozwole sobie założyć ten temat Nigdzie nie znalazłem takiego samego na sfd jezeli sie pomyliłem prosze go usunąć ! Mam nadzieje że sie przyda pozdro Stan gorączkowy towarzyszy wielu chorobom. Właściwa dieta jest ważnym elementem terapii, pozwala bowiem na szybszy powrót do zdrowia. Zwykle mamy gorączkę w okresie jesienno-zimowym, kiedy [...]
Witam, Jestem nowozarejestrowanym użytkownikiem forum, aczkolwiek śledzę tę stronkę od dawna. Chciałbym się przywitać i przejść do rzeczy. Mój kolega był u dietetyczki polecaną przez wielu moich znajomych. Zmierzyła mu poziom tłuszczu, wody, mięśni, wagę i wzrost. Ogólnie jakieś 185cm wzrostu i 130kg wagi. Woda i tłuszcz, a sylwetka jak dzwon. Pod [...]
[...] (cytrusów, ale nie tylko), orzechów i roślin strączkowych, a także produktów zbożowych, oliwy z oliwek, świeżych ziół - poleca się czerwone wino w niewielkich ilościach - potrawy przygotowuje się gotując, grillując, piekąc w foli lub na ruszcie. Unikać należy smażenia na tłuszczu, nie stosuje się ciężkich śmietan - zamiast nich lekkie jogurty, [...]
[...] na patelnię – duszone. • Warzywa na parze (np. marchew, pietruszka, seler, brukselki, kalafior, brokuły) Jeśli chodzi o porcję warzyw – nie ma żadnych ograniczeń. Do gotowej potrawy warto dodać olej roślinny. KOLACJA: • Pasta dr Budwig (1/2 porcji) – przepis powyżej • Kefir, jogurt lub maślanka 200ml + olej lniany (1ł) Z góry dzięki :-)
[...] na patelnię – duszone. • Warzywa na parze (np. marchew, pietruszka, seler, brukselki, kalafior, brokuły) Jeśli chodzi o porcję warzyw – nie ma żadnych ograniczeń. Do gotowej potrawy warto dodać olej roślinny. KOLACJA: • Pasta dr Budwig (1/2 porcji) – przepis powyżej • Kefir, jogurt lub maślanka 200ml + olej lniany (1ł) Z góry dzięki :-)
[...] zaparcia, a nawet i bóle brzucha. Tą dietę, jak też każdą inną należy stosować rozsądnie. W ciągu dnia spożywamy duże ilości wody, ale niewielkimi porcjami. Dodatkowo jemy potrawy lekkostrawne. Z umiarem stosowany poniższy plan żywieniowy pozwoli uniknąć efektu jojo. Należy jednak surowo przestrzegać kilku zasad. Spożywamy około 2 litrów wody [...]
[...] na 5 min pod przykryciem, po czym ściągamy przykrycie z gara i zostawiamy niech bulka na kolejne 10 min. 11. Ugotowane wcześniej cycki kroimy w kostkę i wrzucamy do naszej potrawy, mieszamy dokładnie, zostawiamy na 10 minut, jeżeli jest zbyt rzadkie to zostawiamy jeszcze około 10 minut co chwila mieszając. Tadam ! That's it ! Makro na porcję (8 [...]
[...] komórek skóry i błon śluzowych. Uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał, steruje pracą hormonów. Niedobór witaminy B5 zdarza się rzadko i dotyczy osób, które jedzą głównie potrawy gotowane, białe pieczywo i używają dużo cukru. Główne źródła: wątróbka, czerwone mięso, ryby, jaja, otręby pszenne, sery dojrzewające, orzechy. Dzienne [...]