[...] Wyróżnia się bardzo wiele grup żywności funkcjonalnej, np. dla ludzi o bardzo aktywnym trybie życia, dla osób w podeszłym wieku czy z nadwagą. Podstawowymi kryteriami podziału są tu: wiek (dzieci, młodzież, dorośli, osoby starsze), płeć (kobiety, mężczyźni), rodzaj wykonywanej pracy (umysłowa, fizyczna; ciężka, lekka), stan zdrowia [...]
ABC Diety 1. Bogate w błonnik węglowodany pomogą oszukać głód. Zawarte w płatkach, kaszach, w chlebie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), [...]
[...] można też tłuszcz (przyswajalność około 97%). Ze względu na zawartość tłuszczu ryby zostały podzielone na dwie grupy: chude i tłuste. W tabelach poniżej przedstawiony został podział ryb ze względu na ilość tłuszczu z uwzględnieniem zawartości cholesterolu i kaloryczności w 100 g (tabelę sporządzono na podstawie "Wartości odżywczej wybranych [...]
[...] też tłuszcz (przyswajalność około 97%). Ze względu na zawartość tłuszczu ryby zostały podzielone na dwie grupy: chude i tłuste. W tabelach poniżej przedstawiony został podział ryb ze względu na ilość tłuszczu z uwzględnieniem zawartości cholesterolu i kaloryczności w 100 g (tabelę sporządzono na podstawie "Wartości odżywczej wybranych [...]